Nezavisna umjetnička organizacija Empiria teatar 24. 6. u 18 sati u Centru mladih Ribnjak održat će otvorenu izvedbu predstave (Ne)vidljive, nakon koje će uslijediti panel na temu Inkluzivno kazalište u kontekstu marginaliziranih skupina i nezaposlenosti mladih. Na panelu će govoriti stručnjaci/kinje iz triju područja, pokrivajući ove relevantne teme iz različitih perspektiva, potkrijepljenih (i) vlastitim iskustvima. Izvedba i panel moći će se pratiti uživo, kao i putem Zoom linka, a Empiria teatar poziva svu zainteresiranu publiku, mahom mlade i studente/ice da se pridruže gledanju i diskusiji.

Predstava (Ne)vidljive strukturirana je kao kratka forma, odnosno jednočinka koja u kontekstu desete godišnjice mature otvara pitanja vlastitog (ne)uspjeha, samoaktualizacije, društvenog pritiska u vezi zaposlenja te, u konačnici, poistovjećivanja pojedinca s njegovim materijalnim i profesionalnim dosezima. Taj vid pritiska promatra se kroz prizmu gorućeg problema nezaposlenosti mladih osoba, kao i sprege između nezaposlenosti i mentalnog zdravlja. U predstavi glume Mirna Ostrošić, Dorotea Ilečić Sever i Lidija Penić-Grgaš, dok režiju potpisuje Iva Srnec Hamer.

Na panelu, koji slijedi nakon izvedbe, otvorit će se teme vezane uz mogućnosti kazališta (i umjetnosti uopće) u adresiranju problema marginaliziranih skupina i nezaposlenosti – s fokusom na inkluzivno kazalište. Sugovornici na panelu su psiholog Sandro Krašić iz udruge kako si?, nastavnica, kritičarka i urednica Andrea Divić te plesna umjetnica Iva Nerina Sibila dok je moderatorica kazališna redateljica i asistentica na projektu Nika Bokić.

Ova aktivnost predstavlja završnu fazu dvogodišnjeg međunarodnog projekta Kreativne Europe T.O.U.C.H. (Theatre Outreach: Unravelling Connections In Humans) glavnog nositelja CEPORA (Srbija) te partnera Uniamoci (Italija) i Empiria teatar (Hrvatska). T.O.U.C.H. se koristi metodama primijenjenog kazališta i socijalno inkluzivnim pristupom kako bi povezao tri osjetljive skupine – djecu bez roditeljske zaštite, osobe s invaliditetom i nezaposlene mlade osobe – putem njihove participacije u umjetničkom procesu. Nakon izvedbi zajedničke međunarodne predstave (Ne)vidljivi (2023.) u trima zemljama (Srbija, Italija, Hrvatska), provedenih radionica s mladim nezaposlenim osobama i interaktivnih izvedbi za škole u Hrvatskoj, u Zagrebu se 2024. nastavljaju provoditi izvedbe hrvatskog ogranka predstave (Ne)vidljiveproizašle iz spomenute veće cjeline, uz adekvatne prateće diskurzivne aktivnosti.