darinko kosor_VPredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor posjetio je Grad Glinu. Primio ga je gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić s kojim je održao radni sastanak.

Jedna od tema razgovora bila je obnova Kuće hrvatske himne, kuće u kojoj je Josip Runjanin uglazbio i po prvi put izveo hrvatsku himnu.

„Iako smo prije dva mjeseca ušli u EU i postali punopravnom članicom, ne smijemo zaboraviti i trebamo sačuvati naš identitet. A identitet su i nacionalni simboli: zastava, grb i himna. Stoga me čudi da ovdje danas ne vidim stotine stranih turista koji žele upoznati hrvatsku povijest, ali nikad nije kasno.“, rekao je predsjednik GSGZ.

Osvrnuo se i na najavljeno zajedničko financiranje obnove Kuće hrvatske himne od strane Grada Zagreba i Grada Gline: „ S obzirom da se radi o projektu koji je od velikog nacionalnog značaja, Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, će se financijski uključiti u obnovu, ali dakako da najviše očekujemo od države i Sisačko – moslavačke županije.“

U svijetlu nedavnih događanja u Vukovaru, Darinko Kosor je uputio apel, ali i poruku zašto je ovaj projekt iznimno važan na više razina: „Pođimo od autora hrvatske himne; Antuna Mihanovića koji je napisao tekst i Josipa Runjanina, pravoslavca, koji je taj tekst uglazbio, što je dokaz da su ljudi na ovim prostorima i prije više od stotinu godina živjeli i radili zajedno. Tome ne svjedoči samo na, simboličnoj razini, priča o nastanku himne već i svi vi koji u Glini živite, s obzirom na sastav stanovništva. To je važna poruka svim građanima Republike Hrvatske da je potrebno pronalaziti one zajedničke točke koje nas spajaju jer svi zajedno dijelimo istu sudbinu.“

http://skupstina.zagreb.hr