U Poliklinici MEDIKOL, u Zagrebu, od 2007. godine hrvatskim je građanima dostupna PET/CT dijagnostika. Zahvaljujući javno privatnom partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković i Medikol d.o.o., od 2010. godine u Republici Hrvatskoj se proizvode vlastiti, hrvatski radiofarmaci neophodni za PET/CT dijagnostičko snimanje što je uz instalaciju još tri PET/CT medicinska uređaja u Poliklinici MEDIKOL, učinilo PET/CT dijagnostiku dostupnom, ne samo u Zagrebu, već i u Splitu, Rijeci i Osijeku, odnosno jednako dostupnom svim građanima Republike Hrvatske.

Osim izotopa F-18-FDG, s kojim se u rutinskoj dijagnostici radi glavnina PET/CT pretraga, te izotopa F-18-FCH koji se primarno koristi kod bolesnika s karcinomom prostate, Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o., do kraja će godine proizvoditi i izotop F-18-FCH, ali i 18 F-PSMA, najnoviji i najosjetljiviji radiofarmak za ciljanu dijagnostiku pacijenata oboljelih od karcinoma prostate.

Svi ti postupci bit će dostupni hrvatskim pacijentima uskoro u Poliklinici Medikol na novim PET/CT uređajima najmodernije tehnologije, koja pacijenta manje zrači, zahtijeva korištenje manje količine izotopa te samim time uvjetuje i kraće vrijeme snimanja.
Prateći svjetske trendove u dijagnosticiranju bolesti krajem 2018. godine u podružnici Split, a početkom 2019. u središnjici Zagreb, Poliklinika Medikol instalira MR uređaje radne snage 3 Tesla.

„Uvođenje 3T MR u našu zdravstvenu ustanovu nudi liječnicima radiolozima, kolegama kliničarima i našim pacijentima najnapredniju dijagnostičku sliku s trenutno najjasnije mogućim prikazom anatomskih detalja organa i tkiva, kao i najbržom učinkovitosti snimanja, što maksimalno skraćuje boravak pacijenta u aparatu“, pojašnjavaju iz Medikola.

IZRAZITE PREDNOSTI 3T MR UREĐAJA – u odnosu na MR uređaje slabije jačine magnetnog polja:

• oštrije i detaljnije slike od 1.5 Tesla MR uređaja
• preciznija dijagnoza zbog sofisticiranijih postupaka snimanja
• kraće vrijeme snimanja
• ugodniji doživljaj pacijentu
Uređaj ima širok otvor i kratki tunel Cilindar od 70 cm pruža više prostora, pomaže u smanjivanju anksioznosti i koristan je kod rada s klaustrofobičnim pacijentima.
• buka aparata za pacijenta smanjena za više od 80%.
• smanjuje potrebu za dodatnim korištenjem kontrastnih sredstava
• softver MARS (smanjenje metalnih artefakata) omogućava pacijentima s postojećim metalnim implantatima/ vijcima savršeno vidljive snimke

Osim MR uređaja jačine 3T, koji su instalirani u Zagrebu i Splitu, magnetsku rezonanciju imaju i u Podružnicama Čakovec i Osijek (1,5T), te dodatno u Splitu, i to otvoreni Panorama uređaj jačine 1T. U Zagrebu, uz MR jačine 3T, imaju i MR jačine 1,5T.
Liječnici koji sudjeluju u provođenju PET/CT i MR dijagnostike, kontinuirano se educiraju, nadograđuju svoja znanje i vještine, a sve kako bi pratili europske smjernice u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju kako zloćudnih bolesti, tako i ostalih oboljenja.

Svi ovi poslovni pothvati Poliklinike Medikol i cijele Medikol grupacije, upravo su u skladu s europskim standardima u dijagnosticiranju oboljenja i u borbi protiv zloćudnih bolesti, kao i s javno predstavljenim Nacionalnim planom protiv raka, te Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RH koji pacijentima – osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jamči jednaku dostupnost i kvalitetu u pružanju zdravstvene usluge, na jednako kvalitetnim uređajima vrhunske tehnologije, bez obzira u kojem dijelu Republike Hrvatske pacijent živi.

Od sumnje do dijagnoze u jednom danu.