Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 31. kolovoza. Posjetitelje očekuju organizirani obilasci Vrta tijekom kojih mogu naučiti mnoštvo zanimljivih činjenica o jedinim letećim sisavcima.

Već ih na samom početku šetnje očekuje uzbudljiv zadatak – potraga za šišmišima pomoću bat-detektora. U mrkloj će zagrebačkoj noći pokušati otkriti gdje se skrivaju te čudesne životinje. Edukator će ih pritom upoznati s eholokacijom, tj. načinom na koji se šišmiši kreću prostorom.

Kako funkcionira eholokacija, posjetitelji će moći doživjeti i u malom labirintu kroz koji će ih voditi osluškivanje jeke.

Edukativni pano upoznat će ih s nevjerojatnim rekorderima u svijetu šišmiša. Među ostalim, doznat će koji je šišmiš najveći, koji najmanji, koji ima najveće uši, a koji prelijeće najveće udaljenosti.

U edukativnom centru moći će čuti kako se šišmiši glasaju te doznati čime se hrane. Moći će dodirnuti i neke žive životinje koje se nalaze na jelovnicima šišmiša. Neki se šišmiši hrane nektarom pa će edukatori objasniti njihovu ulogu u oprašivanju. Neki su pak šišmiši na prehrani bogatoj proteinima. Jedu kukce.

Šišmiši su važna karika u ekološkom sustavu što znači da se ugrožavanje šišmiša negativno odražava i na ljude. Tu je činjenicu nužno osvijestiti jer upravo ljudi najviše ugrožavaju šišmiše.

U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Na svijetu trenutačno živi više od tisuću sto vrsta šišmiša i druga su najveća skupina sisavaca. Na prvom su mjestu glodavci. Noć šišmiša organizira se u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).

Građani šišmišima mogu pomoći gradnjom posebnih kućica. Kako one izgledaju te kakva skrovišta šišmiši vole, bit će objašnjeno u edukativnom kutku koji Zoološki vrt priprema u suradnji s Parkom Maksimir.

Neki se šišmiši više ne mogu sresti u prirodi. Koje su vrste izumrle, posjetitelji će doznati u Špilji izumrlih šišmiša.

Zona sumraka paviljon je u kojem će zastati kako bi promotrili život egipatskih letipasa.
Zanimljiv edukativan postav bit će i onaj o šišmišima vampirima.

Kostimirana Maksimirska coprnica raskrinkat će praznovjerja vezana uz šišmiše, a grof Drakula spreman je za poziranje sa svima koji žele fotografiju kao uspomenu na Noć šišmiša.

U 21 sat počinje mađioničarska predstava Vladimira Štimca, a restoran Kod morskog lava za tu večer priprema poseban jelovnik nadahnut svijetom šišmiša. Program završava oko 22 sata.

Za posjet Vrtu u Noći šišmiša vrijede uobičajene cijene ulaznica, no zbog ograničenog broja mjesta u skupinama karte je potrebno nabaviti unaprijed. Ukupno će biti organizirano 8 skupina koje će ići u obilazak, a u svakoj može biti najviše 40 osoba. Okupljanje na početku Noći šišmiša bit će kod glavne blagajne.

Prve skupine u pustolovinu kreću u 19 sati, a ostale 15 minuta kasnije.