Potpisan je ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb između zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića i glavnog izvršnog direktora Zagreb Airport International Company Limited Christophe Petit.

Koncesiju je potpisana na 30 godina, a gradnja novog terminala stajat će 236 milijuna eura. Planirani početak gradnje je siječanj 2013. godine i nakon toga rok za gradnju 36 mjeseci, a koncesija počinje nakon izgradnje.

”Bez kune iz državnog proračuna uredit će se zračna luka u jedan regionalni centar i planira se povećanje broja putnika na pet milijuna godišnje” rekao je Antešić. Objasnio je kako ukupan koncesijski prihod koji se računa u idućih 30 godina iznosi milijardu i 940 milijuna eura ili prevedeno na današnju vrijednost 540 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da već 20 godina čeka kada će zagrebački aerodrom u Hrvatskoj postati i europski aerodrom.

”Kada je u pitanju gradnja ovakve strateške infrastrukture, zaostali smo, ali nikad nije kasno, sada je pravo vrijeme. Riječ je o partneru s kojim Hrvatska već ima iskustvo u poslovanju na gradnji autoceste u Istri i to iskustvo je dobro. Ovo je velik projekt, važan za Hrvatsku i mi ćemo biti partneri” rekao je premijer.

Predsjednik Uprave ADP-a Pierre Graff uvjeren je da će nova zagrebačka luka postati vrlo važnom platformom za čitavu Europu, te vjeruje da potencijal zračne luke i geografski smještaj omogućavaju da postane poveznica za kulturno i gospodarsko djelovanje.

”Naša ambicija je isto tako da od ZLZ-a stvorimo referentnu luku koja će jamčiti kvalitetu pružanja usluga. Mislimo da to možemo postići jedino tako što ćemo ukazati duboko poštovanje svima koji su nam pomogli da stvorimo taj alat koji će nam omogućiti izgradnju luke. Imamo puno posla” zaključio je Graf.

Izvor: www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here