U povodu obilježavanja desete obljetnice projekta društveno odgovornoga poslovanja Lijepa naša Sava u 2017. godini Coca-Colin je sustav u Hrvatskoj gradovima uz rijeku Savu – Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji – u kojima se projekt provodio od samoga početka, odlučio zahvaliti poklanjanjem pametne klupe kao podsjetnika na dugogodišnje partnerstvo. Prva je pametna klupa predstavljena na platou pokraj Velikoga jezera na Bundeku u sklopu međunarodne vrtne izložbe Floraart, a osim što se na njoj mogu puniti elektronički uređaji, pri spajanju se na mrežu putem pametne klupe otvara mrežna stranica Lijepa naša Sava s pregledom ključnih aktivnosti tijekom deset godina projekta.

„Ponosni smo što je u prošlih deset godina projekt Lijepa naša Sava postigao velik uspjeh i okupio gotovo 60 partnera na državnoj i lokalnoj razini kojima danas zahvaljujemo postavljanjem prve pametne klupe. Naš je desetogodišnji cilj bio poticanje građana na povratak rijeci Savi te podizanje svijesti o važnosti njezina očuvanja, s čime, gledajući rezultate projekta u prošlih deset godina gdje smo tijekom 31 održanoga sajma okupili 150 izlagača te više od 100 000 posjetitelja, zaista možemo biti ponosni. Osim što je pokazatelj uspješnosti projekta, deseta je obljetnica i svojevrstan poticaj za sve buduće aktivnosti kompanije na području zaštite voda i vodnih bogatstava“, kazala je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ponosni je partner projekta Lijepa naša Sava, što je potvrdila Elizabeta Kos, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo, osvrnuvši se pritom na vrijednosti koje projekt pruža zajednici: „Najvažniji su zaštitni znak ovoga projekta sad već tradicionalna druženja uz rijeku Savu svih naših partnera i stanovnika te živopisni savski sajmovi koji su podsjetili na izvorne, pomalo zaboravljene vrijednosti ljudi i običaja savskoga kraja.”

U ime dugogodišnjega partnera projekta – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – obratila se Marina Ivica-Matkovac iz Sektora unutarnje plovidbe, koja je istaknula važnost Save u pogledu prometa: „Plovidba rijekom Savom najisplativiji je i ekološki najprihvatljiviji vid prometa kojemu nastojimo posvetiti posebnu pozornost i za što imamo pripremljene projekte, a odnose se na oživljavanje i uređenje plovnoga puta rijeke Save kao preduvjeta za sigurnu plovidbu.“

„Već desetu godinu zaredom, zahvaljujući suradnji na obostrano zadovoljstvo, projekt Lijepa naša Sava sudjeluje na međunarodnoj izložbi cvijeća Floraart. Sava je simbol ravnice i plodne zemlje, vrijednih ruku i obilja, a očuvanje je tih vrijednosti vrijedan pothvat i zalog za budućnost“, dodao je Darko Uidl, dopredsjednik izvršnoga odbora Floraarta.

Čestitkama se na uspješnosti projekta pridružio Željko Milković, zamjenik tajnika za plovidbu Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, koja uz podršku Coca-Cole HBC već dugi niz godina organizira parlament mladih radi upoznavanja mladih s problemima zaštite voda u slivu rijeke Save, a upravo je u tijeku 6. parlament mladih čija će tema biti klimatske promjene i njihov utjecaj na rijeku Savu.

U svojemu je pozdravnom govoru izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Nenad Matić zaključio: „Sava oplemenjuje život u Zagrebu, što su prepoznali i organizatori projekta Lijepa naša Sava, a mi joj se želimo približiti i iskoristiti sve njezine blagodati. Prostor je oko jezera Bundek prije desetak godina bio šikara, a danas je nezaobilazno mjesto za odmor i igru. Očekujemo da se pokrene projekt Zagreb na Savi i da se spustimo do same rijeke kako bismo još više uživali u njezinoj ljepoti.“

Nakon predstavljanja pametne klupe Lijepa naša Sava u Zagrebu obilježavanje desete godišnjice projekta nastavlja se i u Sisku, Slavonskome Brodu te u Županji.