Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu posljednji put ove sezone – 29. lipnja te 1. i 2. srpnja – donosi predstavu Prelaženje linije, koja u jednoj večeri objedinjuje tri suvremena baletna djela renomiranih europskih koreografa: Massimiliana Volpinija, Philippea Kratza i Francesca Nappe.

Tri koreografa različitih plesnih poetika predstavljaju jedinstvene putove plesnog istraživanja, spajajući klasični i suvremeni plesni izričaj. Njihove koreografije donose različite stilove i tehnike, stvarajući umjetničke vizije bez granica.

Sva tri koreografa dobitnici su niza strukovnih međunarodnih nagrada i priznanja, a ovom su se predstavom prvi put predstavili zagrebačkoj publici. Massimiliano Volpini, ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu i poznati talijanski plesač i koreograf, od 1995. kreirao je stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima. Philippe Kratz nagrađivani je njemački koreograf koji je u novije vrijeme zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu. Francesco Nappa međunarodno je poznat talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik koji u svojemu umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu.