U opuštenom blagdanskom ugođaju korisnicima Odjela za skrb o osobama oboljelim od Alzheimerove demencije i drugih demencija Doma Medveščak darovani su na korištenje šareni rukavići – pleteni ili kukičani tuljci koji izvana (ali i iznutra) imaju mnoštvo ukrasa, također pletenih ili kukičanih, koji se mogu povlačiti, vrtjeti među prstima i istraživati.

Rukavići se koriste kao nefarmakološka metoda u brizi o osobama oboljelim od Alzheimera i drugih demencija te mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupiti i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju, ugrijati im ruke te pružiti utjehu.

Ravnateljica Doma Medveščak, dipl.soc.rad. Marija Kuštra primila je predstavnika Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, prof. dr. sc. Ninoslava Mimicu i voditeljicu Štrikeraj caféa Udruge OZANA, mag.rehab.educ. Sandru Kerovec i zahvalila im na ovoj posebnoj donaciji.

OZANA je kroz svoj Štrikeraj café u proljeće prošle godine pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ tijekom koje njihovi korisnici – mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i svi okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa – izrađuju senzorička pomagala za oboljele od Alzheimera i drugih demencija te ih je do sada je donirano više od 300.  Pomaganje drugima u potrebi pletenjem i kukičanjem, prepoznavanje osoba s intelektualnim teškoćama kao aktivnih i ravnopravnih članova zajednice i veća vidljivost za sve obuhvaćene inicijativom bili su im glavni motivi za njezino pokretanje, a posebnu pažnju pridaju i promoviranju dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija.

Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja. Kao rezultat toga, nastalo je prekrasno četiri metra visoko božićno drvce,  načinjeno od približno 400 unikatnih vunenih kvadrata i okićeno, također pletenim i kukičanim, ukrasima. Božićno drvce na veselje je svima koje put nanese u dvorište Kliniku za psihijatriju Vrapče a nakon blagdana kvadrati od kojih je izrađeno bit će preoblikovani u senzoričke dekice za Odjel psihogerijatrije, koji je sada već u završnoj fazi kompletne obnove.

Ako drvce još niste vidjeli uživo – toplo preporučujemo da se na to odlučite. U svaki njegov dio upletene su poruke vjere, nade, mira, ljubavi i radosti. Svaki kvadrat i ukras priča svoju priču, a zajedno čine jedinstveno drvce koje šalje poruku – tu smo, nemojte nas zaboraviti u ovom blještavilu.