Zaklada Hrvatska kuća srca i udruga StEPP ove subote u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca uručili su polaznicima edukativne radionice „Oživi me“ diplome za završen tečaj o oživljavanju. Edukativne radionice započele su u listopadu ove godine te su bile otvorene za sve zainteresirane građane uz prethodnu prijavu, a sve s ciljem kako bi što više građana prošlo kroz obuku i bilo u mogućnosti pomoći osobama koje dožive srčani zastoj.

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i Studentskom udrugom StEPP od 2014. godine provodi edukativnu javnozdravstvenu kampanju „Oživi me“ u sklopu koje je educirano 2.350 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju.

Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.

Građani su na edukativnim radionicama  imali priliku na jednostavan i njima prilagođen način naučiti kako prepoznati srčani zastoj, pravilno pozvati hitnu medicinsku pomoć, provoditi vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem te druge postupke važne za spašavanje ljudskog života.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Za sada nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja za našu zemlju, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih manje od 10. Statistika je uvijek ne milosrdna, stoga organizatori čine sve kako bi što više ljudi prošlo obuku oživljavanja i bilo u mogućnosti pomoći svojim sugrađanima.

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ ovom se kampanjom pridružuje svjetskim inicijativama i daje svoj doprinos borbi za svaki ljudski život.