Početna Događanja Pokrenuta Udruga za podršku nakon moždanog udara

Pokrenuta Udruga za podršku nakon moždanog udara

Udruga „MOŽDANI VAL“ održala je u srijedu  6. prosinca 2017., u prostorima ReAktiva terapijskog centra u Zagrebu, javno predstavljanje i obilježila početak aktivnog  djelovanja u pružanju podrške osobama koje se suočavaju s posljedicama moždanog udara.

Nakon uvodnog pozdrava svih prisutnih gostiju, predsjednica udruge Amira Šafranić pojasnila je motive pokretanja i djelovanja udruge: „Inicijativa za pokretanje ove Udruge rezultat je dugogodišnjeg iskustva u radu  stručnjaka ReAktiva centra s osobama nakon moždanog udara, te osobnih  životnih iskustva pojedinaca s moždanim udarom. S godinama smo shvatili da moždani udar ne bira ni vrijeme ni godine, te da nema dovoljno dostupnih kvalitetnih i praktičnih informacija  o snalaženju u životu s moždanim, a zdravstveni sustav je ograničen u svom djelovanju. Želja nam je, našim zajedničkim spoznajama, pružiti cjelovitu podršku te omogućiti lakši i bolji život svima koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti.“ Predsjednica udruge istaknula je i početak kampanje pod nazivom „NOVI KORAK ZAJEDNO“, koja će se provoditi tijekom 2018. godine, a bit će usmjerena na  najvažnije probleme s kojima se oboljeli susreću prilikom stvaranja novog života nakon udara: olakšanje svakodnevnih aktivnosti, poboljšanje fizičkog stanja, emocionalna podrška za oboljelog i obitelj i organizacija društvenih aktivnosti.

Događaju je nazočio i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslav Jeleč, koji je, sa stručnog medicinskog pristupa, naglasio prednosti mehanizama  neuroplastičnosti  i tzv „remapiranja mozga“. Te sposobnosti mozga naveo je kao  ključne u oporavku nakon moždanog udara jer omogućuju da zdravi dijelovi mozga preuzmu funkcije oštećenih dijelova, čime se stvaraju nove mogućnosti u procesu rehabilitacije. Također, istaknuo je važnost zajedništva, upornosti  i međusobne duhovne podrške koju može pružiti rad udruge za sve one kojima je to potrebno.

Sve informacije o udruzi i aktivnostima mogu se pronaći na internet stranicama udruge www.mozdanival.hr a za sva pitanja vezana uz oporavak nakon moždanog udara  dostupan je  e-mail [email protected]  ili kontakt mobitel udruge 099/34 70 970.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here