U zagrebačkom Francuskom paviljonu, mjestu s kojeg su odvođeni ljudi u logore i smrt, na dan kojeg je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2005.  proglasila službenim danom kojim apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta, svečano je otvorena izložba/multimedijalna instalacija Jedan dobar dan američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog.

Na svečanosti su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić,  američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, predstavnici ministarstava i brojni drugi visoki uzvanici, a domaćin događanja, Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije, dvostruki dobitnik Oscara i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz, naglasio je da je edukacija najvažnija kako bi mladi znali za sve strahote holokausta.

”Jedan “dobar dan” u logoru bio je za mene onaj kada sam se probudio i, štipnuvši se za ruku ili nogu, shvatio da sam još živ. A danas kada sam polagao vijenac kod Mojsijeva spomenika na Mirogoju, imao sam osjećaj da su tamo svi s kojima sam dijelio težinu logoraškog života u Auschwitzu i kojih više nema,” rekao je Branko Lustig.

«Predložio sam ministrici kulture da se u ovom prekrasnom prostoru Francuskog paviljona otvori Muzej tolerancije. Smatram to njegovom najboljom namjenom za budućnost,” izjavio je Milan Bandić.

Mladi američki umjetnik, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom. Organizator izložbe je Festivala tolerancije – Jff Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom.

Programi Udruge građana Festival suvremenog židovskog filma koji uključuju i Festival tolerancije, od osnutka su djelovanje usmjerili prema očuvanju sjećanja na najstrašniji i neizrecivi dio ljudske povijesti.

Izložba je na posudbi od Židovskog muzeja u Beču i bit će otvorena do 6. veljače 2017