Sve je više aspekata poslovanja koje pokreće upravo umjetna inteligencija, ali velikom broju kompanija i dalje je poprilična nepoznanica kako iskoristiti podatke koji ih okružuju te kako ih kvalitetno primijeniti u poslovne operacije u svrhu ostvarivanja željenih rezultata i uvođenja inovacija. Konferencija je ugostila brojne iskusne i renomirane stručnjake iz područja ‘data’ analitike, cloud poslovanja te umjetne inteligencije, a svako je predavanje dalo ponešto od primjera primjene analitike podataka u svijetu te izazova s kojima se poslovna zajednica suočava uoči primjene umjetne inteligencije.

Podaci su nova nafta

„Četvrta industrijska revolucija u kojoj se nalazimo temelji se na podacima. Količina podataka koja se generira je ogromna. Podaci su nova nafta, a iz te nevjerojatne količine podataka potrebno je izvući one „prave“. Zatim, kada ih izvučemo, potrebno je primijeniti ih na adekvatan način. Upravo tu kompanije stječu prednost jer mogu biti brže, učinkovitije i inovativnije“, izjavio je u pozdravnom govoru Miloš Đurković, direktor kompanije SAS za Adriatic regiju.

„Pretvaranje podataka u informacije esencija je onoga o čemu danas pričamo i što tvrtke koje se bave analizom i adekvatnom primjenom podataka nude svojim klijentima“, dodao je Asmir Muslić, voditelj ureda SAS-a u Hrvatskoj.

„SAS Cloud rješenje, implementirano na vodećim infrastrukturnim pružateljima usluga (IaaS) poput Amazona, Microsofta, Googlea i Oraclea, koristi se u više od tisuću projekata. Naši klijenti i partneri upravljaju implementacijom, uz SAS-ovu podršku, kako s tehnološke – tako i s poslovne strane. Današnja perspektiva nije pitanje treba li biti u cloudu ili ne. Cloud je postao motor digitalne transformacije“, zaključio je Muslić. SAS Analytics Day ugostio je i legendarnog hrvatskog izbornika Miroslava Ćiru Blaževića, koji je u uvodnom dijelu programa posjetiteljima predstavio svojih sedam faktora uspjeha. „Inteligencija je adaptacija na situaciju koja se prezentira“, izjavio je predstavljajući jedan od tih faktora te se neizravno referirao na tematiku konferencije. Zato što ključan izazov nije samo biti svjestan situacije koja se prezentira (podaci), već i adekvatna adaptacija na tu situaciju (obrada, analiza i svrsishodna primjena podataka).

Podsjetimo, SAS je globalni lider na području analitike. Koristeći inovativna softverska rješenja i usluge, SAS omogućava i inspirira korisnike diljem svijeta na transformaciju podataka u informacije.