Problem radne snage nije pitanje samo hrvatskog turizma, nego cijele industrije, pogotovo europskog turizma. Kao i uvijek, u tržišnoj utakmici najčešće pobjeđuju oni koji imaju najbolje uvijete. Tako europski hoteli iz Austrije, Njemačke i drugih europskih zemalja nude puno bolje uvjete rada, ne samo plaće, nego i stabilno te poticajno cjelogodišnje poslovno okruženje.

Ovo je prvi puta u povijesti da hoteli iz Münchena skupa dolaze u Hrvatsku tražiti radnu snagu, i to u poziciji nekoga tko pristupa tržištu radne snahe, ne da tržište radne snage pristupa njima.

Naime, radi se o tailor-made sajmu Hotel Job Fair koji se organizira upravo za njih u Zagrebu 14. rujna, te Splitu 15.rujna.

Priča oko Hotel Job Fair sajma počela je prošle godine, kada je Petar Aračić sa svojim partnerom ponudio tržištu drugačiji model sajma zapošljavanja. Hotel Job Fair se prošle godine održao u Beogradu, Sarajevu i Skoplju , a što se pokazalo kao pun pogodak. Naime, prednost ovako koncipiranog sajma poslova je što kandidati imaju mogućnost razgovora s regruterima iz hotela jedan na jedan i odmah potpisati ugovor o radu, te praktički drugi dan početi raditi.

Zahvaljujući regionalnom uspjehu, organizatorima su se direktno javili hotelijeri iz Bavarske okupljeni u neformalnu asocijaciju, te su im ispred Hotel Job Fair predložili da samo za njih naprave tailor-made sajam poslova u Zagrebu i Splitu.

Tako u Zagreb i Split dolaze hoteli iz Münchena predvođeni hotelom Bayerischer Hof, Cortiina Hotel, Four Points by Sheraton, Munich Arabellapark, Courtyard by Marriott Munich, Hilton Munich, Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski, Le Méridien Munich, Marriott Munich, The Rilano Hotel, The Westin Grand Munchen i Steigenberger Hotel. Popis hotela je sam vrh hotelijerstva i radi se o vrhunskim luksuznim hotelima koji traže kvalitetnu radnu snagu.

“Sajam poslova je za sve ljude iz sektora hotelijerstva koji su zainteresirani za poslove u najprestižnijim hotelima u Njemačkoj. Cilj sajma je olakšati put do željenog posla i povezati kvalitetno osoblje s hotelima koji će na ovaj način dobiti motiviran i iskusan kadar. Ovaj događaj održava se u Zagrebu i Splitu i pruža vrhunsku platformu za povezivanje kako za kandidate, tako i za regrutere. Tailor-made pristup sajmu se pokazao kako najbolji način za pronalazak radne snage, kao i za prezentaciju hotela odnosno hotelskog brenda.” ističe Petar Aračić.

“Prvi naš sajam poslova bio je prošle godine u Beogradu, pa Sarajevu i Skoplju. Svi kandidati mogu posjetiti sve izlagače i onda odlučiti kome se direktno obratiti. Dakle, jedna jako otvorena i iskrena forma, bez posrednika i kroz direktnu komunikaciju.” navodi Petar Aračić.

“Mi smo digitalna platforma, koja se pretvara u živi proizvod. Svi se moraju prijaviti, ne radi se o walk-in sajmu, samo pred-registrirani posjetitelji mogu prisustvovati. Naravno prijava je besplatna, ali svi se moraju prije registrirati. Iz dosadašnjih iskustva Hotel Job Faira, partneri imaju spremne ugovore i nekim kandidatima su odmah ponudili ugovor te su ljudi koju su došli na sajam praktički odmah počeli raditi. Nije sve ostalo na priči da će ih kontaktirati. To je i jedan od ciljeva Hotel Job Faira.” zaključuje.

Ulaz na sajam zapošljavanja je besplatan uz prijašnju registraciju na stranici www.hotel-job-fair.com