Jučer, na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, na Trgu sv. Marka, Počasna satnija Kravat pukovnije započela je s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže. Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije, pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim će raskošnim uniformama, uz atraktivnu  koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeti povijesne početke kravate!

„Ovo je već deveta godina zaredom kako Kravat pukovnija plijeni interes mnogobrojnih turista i građana grada Zagreba. Ponosni smo što u Zagrebu – Prijestolnici kravate možemo približiti dio povijesti građanima i turistima, a izrazito nam je zadovoljstvo što se sve više mladih ljudi želi uključiti u ovaj kulturni i turistički projekt. Pozivamo sve građanke i građane i goste Grada Zagreba da nam se na Uskrsni ponedjeljak pridruže u što većem broju i uveličaju početak sezone Smjene straže“, naglašava zapovjednik Željko Matejčić.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića,  ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon svečanog  otvorenja ovogodišnje sezone, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se  se svake subote i nedjelje do 18. listopada, kada se proslavlja Svjetski dan kravate, a uz to, prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana.

Više informacija o Kravat pukovniji potražite na: www.kravatpukovnija.com