Medveščakov Nikola Miljenić na 15. međunarodnom plivačkom mitingu „Victoria- Primorje“ koji je proteklog vikenda održan u Rijeci, isplivao je A olimpijsku normu na 100 m slobodno i tako se plasirao na Olimpijske igre u Parizu.

Miljenić je ne samo nadmašio zadanu granicu A norme za 21 desetinku sekunde (48.34) nego je s rezultatom od 48.13 na Kantridi ponovno postavio novi apsolutni rekord Hrvatske kojeg je s 48.18 od 2009. godine držao Duje Draganja.

– Jako sam zadovoljan postignutim rezultatom. Očekivao sam popraviti svoje dosadašnje najbolje vrijeme (49.00), ali dogodilo se da sam plivao puno brže od toga. Kad sam stigao u cilj i pogledao rezultat na prvu nisam mogao uopće vjerovati! Doista sam se iznenadio i neizmjerno sam sretan. S obzirom na to da smo dosad planirali svako natjecanje s ciljem da „lovimo“ tu normu, sada kada ju imam puno je lakše i mogu u glavi biti miran. Za početak se i trener i ja možemo malo odmoriti od napornog tempa, a onda i krenuti u novi ciklus priprema za ovo veliko natjecanje – rekao je Miljenić nakon povratka u Zagreb.

A spomenuti trener, Domagoj Zajec, koji 25-godišnjeg Miljenića prati od njegovih samih početaka u PK Medveščak ima samo riječi hvale za svog plivača:

– Ne samo da sam zadovoljan, nego sam presretan! Svi ovi rezultati pokazatelj su i njegove vrijednosti kao plivača, ali i našeg uloženog vremena, rada i truda. Idućih mjeseci bit će puno lakše i jednostavnije pripremiti trenažni plan i početi novi ciklus priprema za Olimpijske igre. Želim mu najprije da u Parizu uživa, a onda i da pokuša napraviti najbolji rezultat koji može. Nadam se da će ga na tom putu i s ovim rezultatom pratiti i institucionalna podrška – zaključio je Zajec.

Podsjetimo, naš trenutno najuspješniji plivač tako će po drugi put u karijeri nastupiti na Olimpijskim igrama. Na prošlim OI u Tokiju Miljenić je bio 19. na 50 metara slobodno, 28. na 100 metara slobodno te 40. na 100 metara leptir.

Inače, prema podacima Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatska trenutačno ima 19 olimpijskih normi s ukupno 34 sportašice i sportaša iz 9 sportova.