Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, između 44 biciklističke i 67 planinarskih staza na području Požeško-slavonske županije, odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

U vožnji biciklom ili planinarenju možete uživati na tri područja. Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, Požega-Pleternica 19 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo osam biciklističkih i 34 planinarske staze.

Ukoliko putujete na dva kotača nezaboravan doživljaj pružit će vam šumski putovi, seoske ceste, staze kroz vinograde, a točke odmora mogu biti ravnice, šume, vinogradi, voćnjaci, ali i sela, dvorci, kapelice… ovisno o vašem području interesa.

Brdska staza za najizdržljivije

Ne brinite, uz detaljnu interaktivnu kartu ne možete se izgubiti. Tu ćete pronaći sve što vas zanima – mogućnosti smještaja, znamenitosti, restorane, vinarije i OPG-ove koje jednostavno ne smijete propustiti. Osim na web stranicama Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, interaktivna karta dostupna je i putem mobilne aplikacije Panonia Tour, a u suradnji s biciklističkim i planinarskim društvima izrađeni su gpx formati staza koji su također ucrtani na karti, uz detaljne informacije poput duljine staze, najniže i najviše točke, uspona, težine i tipa staze…

Atraktivna priroda i idealni tereni zahvalni su i za održavanje utrka u brdskom biciklizmu i drugim kategorijama, osobito na području Pakraca, Velike, Kutjeva i Požege na kojima sudjeluju i natjecatelji i iz inozemstva. Među njima je i „Kuna“ jedna od najtežih kružnih brdskih staza, koju će odabrati samo oni najizdržljiviji.

Za planinare

U Požeško-slavonskoj županiji padaju sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Njezinih pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, privlače planinare svih kategorija i uzrasta.

Omiljeno odredište planinara i izletnika je Planinarski dom Omanovac, smješten na Psunju iznad Pakraca, na 655 metara nadmorske visine. Uz neograničene mogućnosti izležavanja na njegovoj atraktivnoj livadi, možete predahnuti uz roštilj, zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju te prenoćiti ako želite, jer dom raspolaže sa 40 ležaja.

Park prirode Papuk 1

Zaljubljenici u prirodu neće propustiti Papuk, park prirode i geopark pod zaštitom UNESCO-a, na čijim se sjevernim obroncima prostire Park šuma Jankovac – jedna od najljepših gorskih dolina, okružena stoljetnom bukovom šumom, ujedno i poznato izletište. Ovdje se nalaze poučne staze, gorski potoci i jezera, špilje, slapovi, oko 1200 vrsta flore i faune. Planinarski dom uz restoran nudi i smještaj, a u blizini je jedinstveni slap Skakavac.

Za posve drugačiji doživljaj

Potoci, rijeke i jezera u zelenom okruženju, oaze su mira i opuštanja, osobito za ljubitelje pecanja. Gotovo i najmanji potok obiluje ribom, a u ovim krajevima mrijeste se neke od najvećih primjeraka pastrva, dok će oni sretne ruke u jezerima uloviti kapitalca šarana ili soma. Stoga se specijaliteti od slatkovodne ribe ne propuštaju. U ugostiteljskim objektima na području Požege, Kutjeva i Velike uživajte u pašteti od pastrve, pikantnom fišu, pastrvi sa žara, pastrvi na starinski, šaranu sa žara, dimljenom šaranu, šaranu na rašljama, perkeltu od soma…, uz vrhunska vina i fine domaće slastice Požeško-slavonske županije.
Vožnja kočijom kroz Lipik - Arhiv TZPSŽ

Na području Lipika nešto posve drugačije. U školi jahanja možete osjetite snagu lipicanaca koji su obilježili ovaj kraj, grad možete istražiti u nezaboravnoj vožnji fijakerom, a ako je konjički sport vaša ljubav, ne propustite istražiti atraktivnu okolicu na leđima ove prekrasne životinje. To je doživljaj za pamćenje!

Gdje odsjesti?

Osvježenje možete pronaći u bazenima u Požegi i Lipiku, a odsjednite u seoskim domaćinstvima, u prenoćištima ili za one željne prirode u Eko kampu Duboka u Velikoj. Odnedavno su vam dostupne i luksuzne vile stopljene s veličanstvenom prirodom Parka prirode i geoparka Papuk. Dođite i istražite Zlatnu Slavoniju! www.tzzps.hr
logo turizam

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here