Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada International Montessori Awards 2022 organizacijama i pojedincima iz čitavog svijeta koji u svom svakodnevnom radu koriste Montessori pristup u svrhu pozitivnog utjecaja na društvene zajednice, jedno vrijedno priznanje stiglo je i u Hrvatsku. Petrinjska Udruga IKS prepoznata je od strane Montessori Grupe, globalnog lidera u podršci kvalitetnom obrazovanju,  kao organizacija koja izrazito doprinosi dobrobiti zajednice i pozitivnim promjenama u okruženju te je njihov rad, posebice u izrazito zahtjevnom razdoblju uzrokovanom potresima na Banovini, nagrađen u kategoriji Social Impact and Change.

Ovo priznanje svrstalo je petrinjsku Udrugu IKS uz sam bok brojnim borcima za pristup izvrsnom obrazovanju i društvenim promjenama diljem svijeta, među kojima se nalazi i Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, koja je na ovogodišnjoj dodjeli nagrađena za svoj serijal priča “Storytime with Fergie and Friends”.

„Od 2003. godine činimo sve što možemo da u našem okruženju budemo pokretač promjena – promičemo uključivost, prihvaćanje različitosti i osnaživanje svih pripadnika naše zajednice. Montessori pristup pokazao se kao najbolji način i smjer koji koristimo u našim brojnim projektima te na taj način ostvarujemo rezultate na koje smo doista ponosni. Sljedeće godine obilježavamo jubilarnih 20 godina rada, a ovo priznanje je kruna svega što činimo kako bismo u našu zajednicu integrirali vrijednosti za koje smatramo da su ključne u stvaranju uključivog, poticajnog i uspješnog društva“, izjavila je u povodu dobivanja nagrade Nadja Matešić iz Udruge IKS.

Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe, u povodu uručenja ove vrijedne nagrade Udruzi IKS izjavila je: “Izuzetno mi je drago da smo prepoznali mlade i vrijedne ljude iz Udruge IKS koje smo podržali u njihovim naporima i trudu usmjerenima na podizanje kvalitete pružanja neformalnog obrazovanja za djecu i mlade, istovremeno jačajući koheziju zajednice. Ova nagrada odlazi potpuno zasluženo u njihove ruke, jer već neko vrijeme kroz radionice i projekte nadahnute Montessori pristupom, koji je u središtu njihovih društvenih inicijativa, daju izuzetno velik doprinos zajednici u kojoj djeluju”. 

Volonteri Udruge IKS neprestano uče o Montessori metodama i kako ih primjenjivati u svakodnevnom radu, a nerijetko ističu jedinstvenost programa, prilagodljivost svemu što rade i iznimno zanimljive lekcije kao vrijednost edukacija kroz koje prolaze.

Nova prilika za edukatore u Hrvatskoj za postizanje uspješnih rezultata prilikom provođenja Montessori pristupa – Montessori grupa i Chartered College of Teaching nastavili suradnju

Dodatna podrška za sve Montessori edukatore, među kojima su i brojni volonteri Udruge IKS, u postizanju ovih i sličnih uspjeha, dolazi zahvaljujući kontinuiranoj suradnji Montessori Grupe, globalnog lidera u pružanju Montessori pristupa, i organizacije Chartered College of Teaching, profesionalnog tijela za učitelje i pomoćnike u nastavi. Prošli tjedan organizacije su najavile daljnju suradnje u pružanju izvrsnog obrazovanja u ranoj dobi. Zahvaljujući nastavku uspješne suradnje dviju organizacija, 1.500 Montessori edukatora diljem svijeta dobit će potporu i priznanje za svoj rad kroz članstvo u Chartered Collegeu. Time će se pridružiti zajednici od 45.000 članova, stručnjaka u području edukacije, s ​​pristupom čitavom nizu članskih resursa – uključujući nagrađivanom recenziranom časopisu Impact and the Early Childhood dostupnom na https://my.chartered.college/early-childhood-hub/.