Donosimo par činjenica za sve ljubitelje i ljubiteljice Harry Pottera! Prvo, znate li da će se deseti kviz o Potteru održati 25. travnja 2017. u Studiju Smijeha u Zagrebu?

Ekipa koja otpočetka sudjeluje u organizaciji su: Sanja Srdić i Barbara Spasović koje sastavljaju pitanja, prevoditelj Vladimir Cvetković Sever i komičar Aleks Curać Šarić koji kviz vode i Algoritam.

Izvor: http://www.imdb.com
Izvor: http://www.imdb.com
  1. Dok je radila na nastavku serijala o Potteru, spisateljica J.K. Rowling odbila se u Americi ukrcati na avion sve dok joj službenici na aerodromu nisu dopustili da sa sobom ponese rukopis kao svoju ručnu prtljagu. Tom je prilikom izjavila kako bi se kući vjerojatno vratila brodom da joj sigurnosne službe u zračnoj luci aerodromu nisu dopustile da sa sobom na avion ponese rukopis sedmog, posljednjeg nastavka iz serijala o malome čarobnjaku (ako ne računamo „Ukleto dijete“). Uzevši u obzir kako niti jedan podatak o zapletu nove knjige nije do tada procurio u javnost, odnosno tajanstvenost koja je prekrivala pisanje završne knjige iz serijala, ta informacija ne čudi previše. Većina rukopisa koju je spretno izbjegla predati bila je rukom pisana, bez postojeće kopije, pa bi, u slučaju čestog slučaja gubitka prtljage na aerodromima, stranice bile nepovratno izgubljene. Srećom, osiguranje je pokazalo razumijevanje za spisateljski rad škotske autorice, pa joj je dopustilo da rukopis unese u avion nakon što ga je omotala u prozirnu vrećicu. Autorica se vraćala iz New Yorka, gdje je s piscima Stephenom Kingom i Johnom Irvingom sudjelovala na dobrotvornoj književnoj večeri – javnom čitanju svojih radova.
  2. Ravnatelj škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts, Albus Dumbledore je, priznala je Rowling u jednom druženju s obožavateljima, gay. Prema objašnjenju autorice na predstavljanju romana “Harry Potter i Darovi smrti ” u New Yorku prije nekoliko godina, Dumbledore se zaljubio u svog prijatelja Gellerta Grinderwalda koji je kasnije prešao na stranu najvećega negativca u romanima o Harryju Potteru, lorda Voldemorta. Ljubav je završila tragično; Dumbledore je svoju ljubav porazio u čarobnjačkome dvoboju.
  3. U Pottermaniju se svojedobno bila uključila i Britanska Kraljevska pošta, koja je za ljeto uoči izlaska sedme knjige u Potter serijalu bila objavila prigodnu seriju od sedam poštanskih maraka. Na markama su bile prikazane naslovnice svih sedam knjiga o Harryju Potteru, a na tržištu su se našle 17. srpnja, kao dio tradicije Pošte da obilježava “društvene teme i značajne prilike vezane uz naš način života”. Dogodovštine mladog Pottera bez ikakve su sumnje imale snažan utjecaj na čitalačke navike, smatraju u Pošti.
  4. Ime “Harry Potter” u prijevodu na starogrčki zamijenjeno je prikladnijim – “Hareios Poter”.
  5. Završavajući sedmi roman o Potteru u Balmoral Hotelu u Škotskoj, Rowling je u sobi u kojoj je tad odsjela ostavila zapis: „J.K. Rowling završila je s pisanjem romana `Harry Potter i Darovi smrti` u ovoj sobi (652) 11. siječnja 2007.“

logo-amk-660x150