Za sve ljubitelje kulture Muzej Mimara je u mjesecu ožujku pripremio mnoga događanja. To su dvije aktualne izložbe, koncert, te ovorenje Pasionske baštine.

IZLOŽBA HRVATSKI APOKSIOMEN: Apoksiomen je prikaz mladog atlete iz antičke Grčke, koji nakon natjecanja strugaljkom skida sloj prašine i ulja kojim je bilo namazano njegovo tijelo Hrvatski Apoksiomen je brončani kip visine 192 cm. Arhetip kipa datiran je u 4. st. prije Krista, u kasno klasično ili rano helenističko razdoblje, uz mogućnost da se radi o kasnijem odlijevu. Važan podatak za dataciju kipa otkrila su istraživanja organskog materijala koji su u kip, unijeli sitni glodavci. Uzorci toga materijala datirani su u 1. st. pr. Kr. do 2. st. nakon Kristova rođenja, dakle u vrijeme nakon što je kip bio izrađen i već oštećen negdje odložen.

ISLAMSKI, MOGULSKI I BHUTANSKI – METALNI PREDMETI IZ MUZEJA MIMARA: Muzej Mimara po prvi puta predstavlja metalne predmete izvanevropske provenijencije kao izbor iz zbirki staroga vijeka, primjenjene umjetnosti i Dalekog istoka.

KONCERT IZ CIKLUSA SFUMATO, 6. 3. 2012. utorak: 20.00 – 22.00 sati: 

  • Dirigent Kálmán Strausz
  • Franz Liszt (1811.- 1886.)
  • Via Crucis, za solo, zbor i orgulje, S.53 (1978.)
  • Missa choralis, organo concinente, za sole i mješoviti zbor, S. 10 (1865.)

SVEČANO OTVORENJE PASIONSKE BAŠTINE,  24. 3. 2012. subota i otvorenje IZLOŽBE Hrvatski umjetnici na temu muke i uskrsnuća ( V. Trienalna natječajna izložba )