Početna Izbor Ovotjedni repertoar Kinoteke donosi posebne programe i premijere

Ovotjedni repertoar Kinoteke donosi posebne programe i premijere

Nakon posljednjeg naslova iz ciklusa Claudea Leloucha “Jedan muškarac i jedna žena, 20 godina kasnije” iz 1986. godine koji će biti prikazan u utorak, 31. listopada i kratke pauze koja stiže sa 1. studenim, ovaj tjedan u Kinoteci donosi nekoliko posebnih programa i premijera.

U četvrtak, 2. studenoga u 20 sati na rasporedu je premijera dokumentarnog filma “Spona” Krešimira Katušića o umjetnicima koji nastoje spoznati sebe i svijet oko sebe, stvarajući prostor za transformaciju kroz dijeljenje iskustava i ostvarivanje dijaloga. Poslije projekcije slijedi koncert glazbenika koji su sudjelovali u filmu (Krunoslav Levačić, Tena Novak Vincek, Hrvoje Klemenčić, Roko Crnić, Matija Brajković, Miro Manojlović, Danijel Benko, Maroje Peršić, Luka Peršić), a ulaz na projekciju i koncert je slobodan.

Svečana premijera filma “Sindrom Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma rođenog da umre” redatelja Mladena Jurana održat će se u petak, 3. studenoga s početkom u 18 sati. Ovom projekcijom bit će ujedno obilježena i 100. obljetnica hrvatskog i zagrebačkog igranog filma “Brcko u Zagrebu” iz 1917. godine. Upravo takvim izgubljenim filmovima posvećuje se ovaj dugometražni igrani omnibus-kolaž s dokumentarnim elementima.

Subota, 4. studenoga u 18 sati rezervirana je za “Plan za bijeg”, ciklus malih radiofonijskih izvedbi pod umjetničkim vodstvom Pavlice Bajsić Brazzoduro, radijske i kazališne autorice te Ljubice Letinić, radijske autorice i novinarke. Riječ je o formatu u kojem autori i izvođači uživo istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe, a ovom prilikom u Kinoteci izvode se “Glazbodram” i “Monostage: hommage Anti Perkoviću” uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

U sklopu “Glazbodrama” troje lovaca zvukova, radijskih glazbenih dramaturga (Franka Meštrović, Adriana Kramarić, Maro Market), uhvatit će u mrežu ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama te ars acustica glasovir, flautu, elektroniku, vokale, udaraljke, harmoniku, kalimbu, drombulju i jednu sasvim običnu tikvu. “Monostage: hommage Anti Perkoviću” izvodi se u obliku kolaža iz njegovih autorskih radijskih dokumentaraca nastalih u okviru ugašene emisije Audio.doc. Dramaturgiju potpisuje Sunčica Sodar, a tonsku obradu ulomaka Nenad Sinkauz.

Nadalje, ovotjedni repertoar kina Kinoteka predstavlja i najnoviji dokumentarni film Roberta Zubera “Život od milijun dolara”, koji će biti prikazan u petak, 3. studenoga u 11 sati te u subotu, 4. studenoga u 20 sati.  Film prati slučaj velike humanitarne akcije kada je u samo tjedan dana za spas bolesne petogodišnje Nore Šitum prikupljeno gotovo milijun dolara za njezino liječenje u SAD-u. Nažalost Nora dva mjeseca kasnije umire, a roditelji sljedeće četiri godine pokušavaju doznati što se dogodilo s prikupljenim novcem, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni – pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Subotnja matineja i ovoga tjedna donosi prednastavak napetih pustolovina slavnog australskog psa “Crveni pas: Početak” (2016.).

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz na premijeru filma “Spona” i prateći koncert te ciklus radiofonijskih izvedbi “Plan za bijeg” je slobodan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here