Početna Događanja Otvorenje izložbe Zvonimira Baloga u Kuli Lotrščak

Otvorenje izložbe Zvonimira Baloga u Kuli Lotrščak

Galerija Klovićevi dvori / Klula Lotrščak ove godine sudjeluje na prvom Zagrebačkom vikendu Galerija, 20. – 22. 11. 2015. Za tu priliku omogućili su posjetiteljima besplatan ulaz na izložbu i besplatno vodstvo 21. i 22. 11. u 12 sati.

Zagrebački vikend galerija je zajednička inicijativa usmjerena prema promjeni i poboljšanju cjelokupne profesionalne i institucijske slike likovnosti, ali i kulturne slike i ponude grada.

ZVG želi prije svega građanima grada Zagreba i zagrebačkim gostima olakšati pristup galerijama, omogućiti umjetnicima veću vidljivost i svim posjetiocima biti na usluzi pri pristupu likovnim radovima.

Otvorenje izložbe Zvonimira Baloga u Kuli Lotrščak 20.11.2015 u 19 sati

Kratka priča za velikog umjetnika

Zvonimir Balog (1932.-2014.), dobitnik Velike nagrade Petog hrvatskoga biennala ilustracije, svoju nagradu u obliku samostalne izložbe zaslužio je upravo u godini svog odlaska. Kao književnik i umjetnik podupirao nas je kvalitetom predlaganih radova od prve godine održavanja naše, tada nove i za Hrvatsku i Zagreb, manifestacije, nadahnjujući nas time od 2006. godine.

Jest, svi smo na određen način poznavali njegov raznovrstan opus i prepoznavali kvalitetu novih radova, nagrađivali ih priznanjima, pratili odluke prosudbenih komisija sastavljenih od znalaca slikarstva i skulpture, povjesničara umjetnosti i književnih kritičara. Sada bismo trebali, uvjetno govoreći, skromnim izborom (četrdeset crteža,  devet skulptura i jednom slikom), ukratko objasniti zašto nam je Zvonimir Balog prirastao kustoskim srcima i zbog čega mislimo da je ovo tek najava mogućeg retrospektivnog pregleda njegova likovnog stvaralaštva.

Konkretan izbor radova prati kratku povijest Hrvatskoga biennala ilustracije kao manifestacije otvorene najboljim neobjavljenim radovima mladih autora i onima zaslužnima za likovnu, literarnu i živu  prisutnost ilustracije i srodnih likovnih disciplina u objavljenim radovima protagonista izložbene i književne scene pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here