Autonomni kulturni centar kroz program galerija Siva poziva vas na otvaranje izložbe “Sloboda” umjetnika yo.pecadora. Otvorenje izložbe predviđeno je za četvrtak 29. veljače 2024. od 20.00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11 (Medika). Izložba je otvorena svaki dan  do 6. ožujka od 17.00 – 20.00. sati.

SLOBODA

Nakon niza godina posvećenih ukrašavanju fasada i ulica s paste-upovima, šablonama, naljepnicama i grafitima, yo.pecador po prvi put predstavlja svoje radove na platnu.

Mnogi od motiva koji su izloženi već su prvo svjetlo vidjeli na ulicama. Izložba označava odstupanje od vanjskog svijeta jer su djela stvorena za unutarnji prostor, na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi.

Radovi su inspirirani protestnom umjetnošću, prosvjedima i uličnom umjetnošću koje objedinjuju ideju demokratizacije, samo oblikovanja i preuzimanja javnog prostora. Djela služe kao kritika postojećih društvenih konstrukata, izazivajući ideje o konzumerizmu, autoritetu, politici i institucijama, propitujući društvo, njegove norme, te socijalno relevantne i aktualne teme. Osim toga, zbirka radova istražuje složenost urbanog života, feminističke perspektive i otkriva surove stvarnosti klasnih suprotnosti.

Budući da je veliki dio radova osmišljen za javni prostor te se i tamo nalazi, fokus ovih djela se proteže dalje od samog estetskog izraza kako bi izravno komunicirao s građanima. Prepoznajući prolaznost ulične umjetnosti, koristi se lako razumljiv, efektan i provokativan jezik, a detalji ustupaju mjesto jasnoći poruke.

U galeriji za razliku od ulice, su reakcije ogoljene, tvoreći dinamički dijalog između stvaratelja i promatrača, omogućujući kako posjetiteljima, tako i umjetniku, promatranje reakcija, koje su na ulicama rijetko moguće, radi anonimnosti urbanog prostora gdje umjetnik ostaje skriven.

Autor yo.pecador aka Grga Grešnik dolazi iz Berlina gdje se paste-upom počinje baviti 2019. godine. Uličnom umjetnošću se počeo baviti ranih 2000ih u formi graffita. Kroz godine, njegov kreativni opus se proširio, obuhvaćajući različite tehnike poput šablona, linoreza i paste-upa.

Odrastanje u raznim zemljama u multikulturalnoj obitelji, dalo mu je priliku da iskusi niz različitih kultura i političkih klima koje utječu na njegova djela. Provodeći veći dio života u Hamburgu, Madridu i Berlinu, sada živi i stvara u Zagrebu.

Više o radovima autora na :

***********************************************************************

Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova.