Foto: PRESSU knjižarsko-galerijskom centru V.B.Z. “Fadil Hadžić” 19.9.2013. otvara se izložba slika Munira Vejzovića. Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević koji je napisao i tekst za katalog izložbe.

Vejzović je jedan od najcjenjenijih hrvatskih suvremenih slikara, a Maroević ga opisuje kao “uspješnog portretista, afirmiranog slikara gradskih veduta i razvedenih krajolika i dokazanog tvorca suptilnih mrtvih priroda.” Međutim, kako navodi Maroević, “Vejzović se ipak najradije prepušta maštarijama i sanjarenju, evaziji u svijet idiličnih prizora i idealnih likova, te umjesto da radi po zbiljskom motivu, da reinterpretira viđeno i stvarno postojeće, on na svojim kadrovima evocira i priziva neke mitske i arhetipske situacije ili komponira, kombinira, vješto bira iz riznice klasične ikonografije i fantastično-simbolične tematike.”

Nakon završetka osnovne škole u rodnom Doboju te škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. 1965., Vejzović upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, te grafiku kao neobavezan predmet.

Poslije završenog studija kratko boravi u rodnom gradu radeći kao profesor na nekoliko škola. Vraća se u Zagreb 1977. godine i zapošljava kao profesor na Školi primijenjene umjetnosti. Nakon tog pedagoškog iskustva napušta školu i djeluje kao samostalni umjetnik. Ostvario je golem i raznovrstan opus u slikarstvu, crtežu, grafici i kiparstvu.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1974. u Zagrebu, a 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Posjetitelji knjižarsko-galerijskog centra imat će prilike vidjeti slike, skulpture i radove na papiru
nastale u posljednjih desetak godina.

Izložba je prodajnog karaktera i traje do 26.10.2013.

pozivnica munir vejzovic nova