U Tiflološkom muzeju u Zagrebu svečano je otvorena izložba Svijet zvukova koja podsjeća na najveću humanitarnu akciju u povijesti Hrvatske – Dajmo da čuju. Uz obilježavanje 15 godina od pokretanja akcije, Tiflološki muzej podsjeća i na 20 godina od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj, te 20 godina od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom.

Na otvorenju su bili brojni sudionici akcije Dajmo da čuju koji su se rado prisjetili entuzijazma koji je pratio pokretanje akcije i veliki finale u prosincu 2001. godine. Među njima je bio i bivši ministar branitelja Ivica Pančić koji je u to vrijeme bio veliki zagovornik akcije Dajmo da čuju. Izložbu su dolaskom podržali i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, pročelnik ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ivica Lovrić, zamjenik ministra zdravlja, Ivan Bekavac, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, Diana Topčić Rosenberg, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč Knežević. Glumica i sveučilišna profesorica, Suzana Nikolić također je sa zanimanjem razgledala izložbu i prisjetila se svih koraka koji su poduzeti kako bi i njena kćer prije 17 godina dobila umjetnu pužnicu.

U akciji je prije 15 godina prikupljeno više od 17 milijuna kuna što je bio iznos dovoljan da se omoguće redovite operacije ugradnje umjetne pužnice odraslima i djeci i kojima je na taj način omogućen ulazak u svijet zvukova. Među uzvanicima je bila i 17-godišnja Anamarija Hribar po kojoj je nazvana prvotna akcija Anamarija u svijetu zvukova i koja je bila prvo dijete kojemu je iz prenamijenjenih sredstava Ministarstva branitelja ugrađena umjetna pužnica. Anamarija je danas srednjoškolka koja se uspješno bavi stolnim tenisom i koja će uskoro predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu za gluhe osobe.

„Tiflološki muzej je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire jer se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osobama oštećenog vida, a svoju djelatnost širi i na ukupnu problematiku socijalno isključenih ili osjetljivih skupina društva. Izložba Svijet zvukova će podsjetiti ne samo na akciju koja je prije 15 godina mobilizirala cijelu Hrvatsku, već i na sve što je na tom području postignuto do tada. Posjetitelji izložbe će moći doznati više o sluhu i važnosti ranog otkrivanja oštećenja, a očekuju ih i brojne zanimljivosti vezane uz sluh poput računalne 3D igre kojoj je cilj odrediti zvuk u prostoru, zatim tu je i mogućnost da posjetitelj sam ispita svoj sluh i upoznat će slušne iluzije“, izjavila je autorica izložbe, muzejska pedagoginja i savjetnica Tiflološkog muzeja, mr. sc. Željka Sušić.

Akcija Dajmo da čuju nastala je kao nastavak ideja u Ministarstvu branitelja da se dio sredstava utroši za medicinsku namjenu. Anamarija u svijetu zvukova prerasla je u Dajmo da čuju jer su potrebe bile puno veće nego što se očekivalo. U Hrvatskoj je u to vrijeme već bio organiziran tim liječnika koji je pet godina ranije izveo ugradnju prve umjetne pužnice u Hrvatskoj. Među njima je bio i prof. dr. Robert Trotić koji je savjetima sudjelovao u pripremi izložbe Svijet zvukova i koji se zalaže za daljnje unapređenje sustava i povećanje prava pacijenata s problemima sluha.

„U posljednjih 15 godina više od 500 osoba je uz pomoć umjetne pužnice dobilo priliku da uđe ili ostane u svijetu zvukova oko nas. S mnogim roditeljima i djecom sam i dalje u kontaktu i najviše me veseli kad vidim da su uložili trud i u rehabilitaciju i razvoj govora, odnosno da je dijete uspješno uključeno u svakodnevne aktivnosti poput vrtića ili škole. Akcija Dajmo da čuju je prije 15 godina donijela značajne promjene i na nesaglediv način je unaprijedila živote i pojedinaca i obitelji, a izložba Svijet zvukova sve nas zapravo podsjeća da ne smijemo stati, nego da i dalje trebamo unapređivati sustav i kvalitetu života osoba s oštećenim sluhom“, izjavio je prof. dr. Robert Trotić.

Generalni pokrovitelj izložbe je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti čiji je predsjednik, akademik Zvonko Kusić pozdravnim govorom otvorio izložbu.

Izložba Svijet zvukova će za posjetitelje biti otvorena od 6. srpnja do kraja kolovoza.