U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena je izložba Slikani kaputi/Printed Coats američke animatorice i umjetnice Suzan Pitt, ovogodišnje dobitnice Nagrade za životno djelo Animafesta 2019. čiji su filmovi poput Asparagusa prikazivani rame uz rame s onima Davida Lyncha i čuvani u arhivima Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, dok su joj slike izložene u najvećim svjetskim muzejima poput MOMA-e.

Kostimografkinja, dizajnerica i stilistica Patricia Field koja je svjetsku slavu stekla radom na planetarno popularnoj seriji Seks i grad posebno mjesto svoje impresivne kolekcije u butiku na njujorškoj 8. ulici čuva za rukom oslikane kapute Suzan Pitt. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt odjeća su samosvjesnih connoisseura i fashionista svih generacija. Proizašli iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa, nastaju u dvije faze stvaralaštva, pa se i dijele na suvremenu liniju i onu posvećenu 1980-ima.

„O svojim kaputima razmišljam kao o animiranim objektima koji se mogu kretati po svijetu, prolaziti kroz vrata, prelaziti ulice, izlaziti iz automobila i ostajati u baru do dugo u noć. Svaki je jedinstven i uvijek se nadam usrećiti onoga tko ga nosi putem pozitivne energije koja će ga obaviti i koja će iznenaditi promatrače“ – rekla je Pitt o svome radu.

Izložba je organizirana u sklopu 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2019. te se može pogledati do 9.lipnja, ulaz je slobodan. Također, u sklopu Festivala je predstavljen i retrospektivni program najboljih filmova ove svestrane umjetnice i dizajnerice u programu Majstori animacije Animafesta 2019 iz Filmskog arhiva američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Fotografije (Juraj Vuglač)