U subotu je točno u podne zamjenica ministra kulture dr. sc. Ana Lederer otvorila izložbu „Zatvoreno zbog osjetljivosti“ umjetnice Sanje Sašo, u Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Zatvoreno zbog osjetljivosti naziv je otvorene izložbe u kojoj Sanja Sašo predstavlja javnosti novi opus komornih skulptura, virtuozno modeliranih u metalnoj mreži. Posebna je to čarolija umjetnosti koja se ovih dana može vidjeti u Zagrebu, vrijedna divljenja i dubokog pogleda svakog posjetitelja.

nika-70x60x75-foto-aleksandar-sasa-novkovic

 „Istina i laž zamijenile su mjesta, sjenka je pala na čovječanstvo. U preostatnu, rubnu tamninu bića i bitka ulazi idealna umjetnička ruka koja oblikuje alternativni svijet povratka izvorima i duhovnoj dubini, posljednjem čovjekovom pribježištu. Za staro-novu postojbinu, eda bi je vratili s oteščalih rubova, potrebna je snažna mašta i valjani trud, u posjedu tek rijetkih duša etičkoga nerva i umjetničkog daha, poput Sanje Sašo“ – isječak iz osvrta o umjetničkim djelima Sanje Sašo, kojeg je dao je ugledni gospodin Drago Štambuk, liječnik, pjesnik, esejist i diplomat.

 

Sanja Sašo rođena je 31.12.1963. godine u Reutlingenu u Njemačkoj. Sanja intervenira u autentičnim prostorima (brda, vodopadi i špilje – zaštićena područja prirode, spomenici kulture i arhitektonske baštine) u kojima postavlja čovjeka u arhetipski kontekst.

Od 2003. godine Sanja Sašo moderira muška i ženska tijela od žičane tkanine čija težina ne prelazi 2 kilograma, vjerujući u revitalizirajuću moć ljudskog dodira, i naziva ih HELIOTRANSFERI – prijenosnici svijetlosti.

Njeni ključni radovi od 2007. godine su instalacije Heliotransfera u špiljama, samom srcu zemlje (Modra i Zelena špilja, Otok Biševo – podvodna izložba, Veternica, Tounjčica, Ghria Vatra, Otok Samothraki, Momotaro Cave, Otok Megijima, Japan).

Njeni radovi nalaze se u muzejima i zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Izložbu „Zatvoreno zbog osjetljivosti“ možete pogledati u Galeriji Mala do 10. listopada 2016. godine.