Održivi razvoj Hrvatske – ORaH, nova je politička stranka osnovana danas u Zagrebu a vodit će ju Mirela Holy, saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode koja je rekla kako će ORaH biti drugačiji te mu je cilj postati treća politička stranka u Hrvatskoj.

Podsjetivši kako je ORaH 142. ili 143. politička stranka u Hrvatskoj, Mirela Holy je rekla da Hrvatskoj ne treba toliki broj političkih stranaka, ali je ORaH potreban Hrvatskoj.

“Smatramo da je ORaH drugačija politička stranka jer ćemo mi biti drugačiji političari i političarke nego političari i poličarke koji danas imaju prilike govoriti u parlamentu ili u izvršnoj vlasti. Zbog toga što je ORaH-u politika posao u javnom interesu i zbog toga što je ORaH izabrao održivost, a bez održivosti nema uspješnog društva. ORaH nudi zdravu politiku”, poručila je Holy.

Mirela Holy je istaknula da su ono čime će privući birače toj stranci prije svega vjerodostojnost i politički integritet. “Mislim da sam svojim dosadašnjim političkim radom dokazala da sam principijelna i vjerodostojna političarka. Trudim se okupljati ljude koji razmišljaju na sličan način, ali vrijeme će pokazati hoćemo li u tome biti uspješni i osvojiti povjerenje birača”, poručila je Holy.

[infopunkt 7373 2]

Ocijenila je da će uspjeh ORaH-a biti ako se do sljedećih parlamentarnih izbora uspiju pozicionirati kao treća politička stranka u Hrvatskoj.

Komentirajući da su na osnivačkoj skupštini ORaH-a bili predstavnici sindikata i znači li to da će se stranka zalagati i za prava radnika, Holy je naglasila kako koncept održivog razvoja počiva i na segmentu društvene pravde i ljudskih prava, a pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota.

Predstavljajući program Holy je rekla kako ne može biti uspješne natalitetne politike sve dok nećemo imati gospodarski razvoj koji će omogućavati obiteljima da imaju djecu. Također je nužno izgraditi društvenu infrastrukturu koja omogućava ženama da se profesionalno profiliraju i napreduju u karijeri a i da budu ujedno i uspješne majke.

Za potpredsjednike ORaH-a izabrani su bivši pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec te odvjetnica iz Zagreba Božana Zadro.

Škrlec je rekao kako je njegov glavni motiv ponovnog vraćanja u politiku nastaviti tamo gdje je stao, da se radi u javnom interesu hrvatskih građanki i građana i da Hrvatska bude uspješna članica Europske unije.

[infopunkt 7373 6]

[infopunkt 7373 7]

Za predsjednika Središnjeg programskog foruma izabran je Vladimir Lay, za članove i članice Predsjedništva ORaH-a izabrani su Milan Rodić, Marina Biti, Atana Grbić-Martinović, Zlatan Reić, Natalija Mekovec, Kazimir Cvrtila, Gordan Cmrečki i Andrea Feldman. Za povjerenike u regijama izabrani su Sead Festić, Saša Stanislav Horvath, Vjeran Piršić i Natalija Rajčić. Za glavnog tajnika izabran je Goran Mazija, a za glasnogovornicu ORaH-a Zorica Živković Farina.

ORaH će biti najviše usmjeren prema definiranju održivoga gospodarskog programa s konkretnim rješenjima za izlazak iz krize i gospodarski prosperitet, a intenzivno će se baviti i problematikom društvene pravde i ljudskih prava. Poseban naglasak bit će na kvalitetnoj reformi državne uprave. Boreći se za ekonomski prosperitet i za bolje uvjete života, stranka će kontinuirano voditi brigu o “trima stupovima” održivog razvoja – socijalno-pravnoj, okolišnoj i ekonomskoj komponenti društvenog života.

Holy je najavila i da će stranka uvesti nova rješenja usmjerena prema unutarstranačkoj demokratizaciji, neposredan odabir po metodi jedan član – jedan glas za stranačke funkcije te ravnomjernu zastupljenost oba spola, od zastupljenosti na listama jednakog broja žena i muškaraca do svih glavnih tijela stranke.

Infopunkt.tv/Hina