U prigodi 450. obljetnice Sigetske bitke Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ obnavlja povijesni grad Zrinskih i Frankopana – stari grad Ozalj, te u tu svrhu organizira i dobrotvornu izvedbu najpopularnije hrvatske opere u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u subotu, 15. listopada, čime će se i u Zagrebu svečano obilježiti ova velika hrvatsko-mađarska obljetnica.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koja tradicionalno brine o očuvanju hrvatskoga identiteta i baštine te obilježavanju značajnih obljetnica hrvatske povijesti, povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke pokrenula je niz događanja. Tako Družba organizira i dobrotvornu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski, Ivana pl. Zajca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 15. listopada 2016. godine u 18.00 sati.

Riječ je o jedinoj prigodničarskoj izvedbi najpopularnije hrvatske opere u čast velikom hrvatskom junaku koju je obranio Europu od Osmanlija u zagrebačkom HNK-u u jubilarnoj godini.

Sav prihod od koncerta, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, namijenjen je za nastavak obnove grada Zrinskih i Frankopana – starog Grada Ozlja, na čemu intenzivno radi Družba, a prije svega za projekt obnove Kapele sv. Antuna Pustinjaka, koja se nalazi unutar povijesnog kompleksa od izuzetne vrijednosti kao kulturna baština hrvatskoga naroda.

Taj značajni objekt hrvatske spomeničke baštine, jedno je od najljepših uspomena na djelovanje velikih hrvatskih plemenitaških obitelji Zrinskih i Frankopana, budući da su godinama u njemu djelovali, a ondje su nastala neka od njihovih najpoznatijih djela. Zapušteni stari grad Ozalj Družba je dobila darovnicom 1928. od tadašnjeg vlasnika grada kneza Alberta Marie Lamorala, uz uvjet da „grad sa pripadajućim zemljištem imade uvijek i za sva vremena služiti hrvatskim narodnim, kulturnim i humanitarnim svrhama“ da bi joj bio oduzet nakon Drugog svjetskog rata. Krajem devedesetih stari grad Ozalj ponovno je vraćen u vlasništvo Družbe, koja je odmah započela s planovima za njegovu temeljitu obnovu i razvoj sadržaja koji dolikuju njegovoj povijesnoj ulozi. Uz aktivnu suradnju konzervatorske službe obnovljeno je i u potpunosti rekonstruirano krovište cijeloga objekta, a do sada je obnovljen i veći dio pročelja staroga grada. Planovi su Družbe ubrzati obnovu, uz potporu nadležnog ministarstva i državnih institucija, ali i mnogobrojnih donatora, pa vjeruju da će i ova značajna obljetnica potaknuti i hrvatske građane da pomognu taj plemeniti čin kupnjom karata za svečani koncert.

 

Cjelokupni projekt podržao je i niz sponzora poput HEP-a, Plinacra, FER-a, Radnika, Kamgrada, PSP-a, Instituta za povijest umjetnosti i drugih, te mnogobrojni članovi Družbe osobnim donacijama, a na svečanosti se očekuje niz uglednika iz javnog, političkog i kulturnog života Hrvatske.