Lastavica, La rondine, praizvedena u Monte Carlu 1927., ostala je manje poznato Puccinijevo djelo iz zrele faze. Puccini je partituru na libreto Giuseppea Ademija dovr┼íio 1916. poslije dvije godine rada, a praizvedena je u Salle Garnier u Monte Carlu 27. o┼żujka 1917.

Operu je izvorno naru─Źio be─Źki Karltheater; me─Ĺutim, izbijanje Prvog svjetskog rata sprije─Źilo je da se premijera tamo i odr┼żi. Izdava─Ź Ricordi, na ─Źelu kojega je tada Giulijev sin Tito, odbio je izdati partituru opere, etiketiraju─çi je kao lo┼íega Lehara.
Njihov suparnik, Lorenzo Sonzogno, uzeo je partituru i dogovorio prvu izvedbu u neutralnome Monacu.

Puccini je nastavio raditi na reviziji ove, svoje najmanje poznate zrele opere, sve do svoje smrti. Lastavica je u po─Źetku bila zami┼íljena kao opereta, ali je Puccini eliminirao govorni dijalog, ─Źine─çi djelo oblikom bli┼że operi. Jedan od suvremenih recenzenata opisao je djelo kao kontinuiranu tkaninu ushi─çenih melodija valcera, privla─Źnih melodija u pop stilu i nostalgi─Źne ljubavne glazbe, a radnju okarakterizirao kao recikliranje likova i doga─Ĺaja iz djela poput Traviate i ┼ái┼ími┼ía.

Kupi ulaznice za 21.3.