Početna Događanja Opera ‘Figarov pir’ nakon 25 godina premijerno u zagrebačkom HNK!

  Opera ‘Figarov pir’ nakon 25 godina premijerno u zagrebačkom HNK!

  U godini obilježavanja 260-e obljetnice Mozartova rođenja, Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postavlja Figarov pir. Tako se jedno od najuspješnijih djela spomenutog skladatelja, nakon punih 25 godina, vraća na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu!

  Nova interpretacija opere Figarov pir bit će premijerno izvedena u subotu, 6. veljače 2015. godine pod ravnanjem britanske dirigentice Natalie Murray Beale, a u režiji meksičkog kazališnog redatelja i glumca Mauricia Garcíe Lozana.

  Prema istoimenoj Beaumarchasovoj komediji i iznimnom libretu Lorenza da Pontea, opera Figarov pir je praizvedena u Beču 1. svibnja 1786. te je stekla golemu popularnost, unatoč tome što je prvotno izvedena samo devet puta jer se otvoreno izrugivala višoj klasi. Postala je jedno od najuspješnijih Mozartovih djela te se smatra kamenom temeljcem standarnih opernih repertoara.

  Radnja ove opere u četiri čina zapliće se zbivanjima oko grofa Almavive, koji je očaran Susannom, sobaricom svoje supruge, kojoj želi nametnuti ius primae noctis, odnosno zavesti je u noći njezina vjenčanja. U radnji kompliciranoga i pomalo neobičnoga zapleta, tijekom kojega žene i muškarci proživljavaju dan ispunjen neodoljivom strašću, odvija se mnoštvo dramatičnih, ali i komičnih događaja na čijem se kraju podanici pokažu kao veća gospoda nego njihovi gospodara. Cijela priča može biti pročitana kao metafora različitih faza ljubavi: paž Cherubino i Barbarina predstavljaju nezrelu ljubav, Susanna i Figaro tek procvalu ljubav, Grof i Grofica ljubav koju je nagrizlo vrijeme, a Marcellina i Don Bartolo zrelu ljubav.

  Mauricio García Lozano, meksički kazališni redatelj, glumac, prevoditelj, oblikovatelj zvuka i pedagog, režirao je više od 50 predstava suvremenih meksičkih i stranih dramatičara. Godine 2009. režirao je svoju prvu opernu produkciju Mozartova Don Giovannija, zbog čega ga je časopis Opera Now proglasio briljantnim mladim meksičkim kazališnim redateljem.
  Scenograf je Jorge Ballina, kostimografkinja Eloise Kazan, asistent dirigenta je Josip Šego, asistentica redatelja Martina Zdilar Sertić, scenski pokret potpisuje Ronald Savković, oblikovatelj svjetla je Aljaž Zalatel.

  Figarov pir izvode: Matija Meić i Siniša Štork kao Figaro (Štorku je ovo prva uloga kao solistu HNK u Zagrebu), Ljubomir Puškarić i Davor Radić kao Conte, Tamara Franetović – Felbinger i Adela Golac Rilović kao Contessa, Marija Kuhar Šoša i Tanja Ruždjak kao Susanna, Jelena Kordić i Martina Menegoni kao Cherubino, Diana Hilje, Helena Lucić Šego i Dubravka Šeparović Mušović kao Marcelina, Ivica Čikeš i Ivica Trubić kao Don Bartolo, Nikša Radovanović i Božimir Lovrić kao Don Basilio, Dario Čurić i Tvrtko Stipić kao Don Curzio, Anabela Barić i Martina Klarić kao Barbarina, Antonio Brajković i Alen Ruško kao Antonio uz Orkestar i zbor opere Hrvatskog narodnog kazališta. Inspicijentice su Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec, šaptačice Marija Nacevska i Gordana Nikić, koncertni majstori Marco Graziani, Mojca Ramušćak i Vlatka Pehljan, a korepetitori Vjekoslav Babić, Darjana Blaće šojat, Helena Borović, Silvana Čuljak i Darijan Ivezić.