Projektom Okusi Hrvatsku upotpunjena je turistička i ugostiteljska ponuda Zagreba. Osmislile su ga Iris Filipan i Slađana Križić s ciljem da izvornu i tradicionalnu hrvatsku hranu približe gurmanima i stranim gostima.

„Hrvatska gastronomija oslikava bogatstvo njezine prirode, marljivost i toplinu njezinih ljudi, raznovrsnost njihovih običaja… Okusi Hrvatsku – odgovor je na želje onih koji bogatstvo tih okusa žele doživjeti na jednom mjestu. Pomno birani proizvodi malih, ali u svojim krajevima iznimno cijenjenih proizvođača nepce odvode na nezaboravno putovanje. Izvorni okusi Hrvatske stvaraju se ručno od najboljih sastojaka po tradicionalnoj recepturi“, kazala je Iris Filipan.

Iris Filipan i Slađana Križić

Kako bi projekt zaživio, ostvarena je suradnja sa šezdesetak malih proizvođača. Proizvodi mnogih od njih nikada nisu posluživani u ugostiteljstvu.

„Izazov je bio izabrati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte i druge male proizvođače uistinu najboljih proizvoda diljem zemlje, stupiti s njima u kontakt te osigurati redovitu dostavu mjestima gdje će se nuditi Okusi Hrvatsku. Budući da Zagreb turistički živi cijelu godinu, projekt je prvo zaživio u konobi Miseria Nobile u središtu grada, a s početkom sezone proširit će se i na Jadran. U pregovorima smo i s restoranima koji hrvatsku gastronomiju predstavljaju izvan zemlje“, otkrila je Slađana Križić.

Okusi Hrvatsku predstavlja gastronomske regije: kontinentalni dio zemlje, Liku i Gorski Kotar, Istru i Kvarner, Dalmaciju te Slavoniju i Posavinu. Osim u slavnim proizvodima iz tih krajeva zahvaljujući projektu može se uživati i u onima čije tajne poznaju samo istinski gurmani. Među takvima su prezvuršt, kobasica od tovara, medvjeđa salama, sušena peka i ovčji sir iz mišine.

Ponuda Okusi Hrvatsku u prvom je redu namijenjena konobama i restoranima, no kao odgovor na potrebe tržišta, rade se pakiranja za konzumaciju kod kuće te na poslovnim domjencima i drugim događajima.