Gastronomija Brazila mješavina je različitih utjecaja koji su kroz povijest te zemlje ostavili trag i u njezinoj kuhinji. Svaka regija razlikuje se po učestalosti i popularnosti upotrebe određenih namirnica koje zajedno čine raskošnu mješavinu bogatih i neobičnih okusa i predivnu raznolikost boja.

Temelj svakog jela su meso, grah, riža, biljka manioka odnosno tapioka – brašno koje se od nje dobiva – te različito tropsko voće i povrće. Na jugu Brazila, točnije u regiji Rio Grande do Sul gdje se proizvodi većina mesa, već se stoljećima slavi blagdan tijekom kojeg se meso pečeno na tzv. churrasco žaru dijeli među članovima obitelji.

Tradicija potječe od Gaúcho kauboja koji su još od davnina meso marinirano u jednostavnim umacima pekli nabodeno na štapićima. Iz takvog načina posluživanja potječe i rodízio koji možete iskusiti i okusiti u restoranu Rodizio do Brasil. Deset vrsta najfinijih dijelova mesa polako pečenih na churrasco žaru tako da se tope u ustima poslužuje se na mačevima – i jede u neograničenim količinama sve dok ne kažete stop!

Churrasco

”Meso je zastupljeno u skoro svakom obroku. Najpoznatija je govedina crni angus, a njezin je najbolji dio picanha. U Rodiziu možete kušati barem deset vrsta tipičnih komada mesa koje dolazi iz Brazila, Irske i Australije i nakon toga ponoviti cijeli niz ili samo izabrane komade”, pojašnjava glavni kuhar Marcelo Antonio Donazzolo.

Kako bi doživljaj rodizija bio još bolji kao savršenu nadopunu mesnim delicijama, još samo ovu srijedu, 4.studenog, možete uživati u vrhunskom vinu iz Čilea Caliterra Cabernet Sauvignon Reserva– također u neograničenim količinama.

U Rodizio do Brasilu na isti način kao i mesni možete isprobati i morski ili vege rodízio, počastiti se sočnim odreskom ili svratiti na ručak i birati između velikog broja priloga, toplih i hladnih predjela i salata iz samoposlužnog bara. Isprobajte neobične kombinacije kao što su file brancina u umaku od manga ili svinjski kare u ananasovom umaku.

feijoada brazilian stew

Feijoãda – najpoznatije tradicionalno jelo od graha, riže i mesa – prije je bila obrok siromaha jer se pripremala s ostacima mesa koji nisu bili dostojni gospodskih stolova.

Brojna tradicionalna jela Brazila zapravo su stari domorodački recepti ili dolaze sa sela. Među njih spada i najpoznatije piće – koktel caipirinha čije se ime prevodi kao ”djevojka sa sela”. Spravljena od samo tri sastojka – limete, šećera i Cachaço rakije – caipirinha se i dan danas koristi kao lijek kod prehlade i upaljenog grla zbog visokog postotka alkohola koji navodno ubrzava oporavak. Preporučujemo da isprobate ovaj koktel i zagolicate nepce prije uživanja u okusima sočnog mesa.

Caipirinha

Među desertima koje Brazilci obožavaju i kojima završavaju svaki obrok za oko posebno zapinje ananas pečen na churrasco žaru.

Ananas na žaru

 

Potražite recepte za samo neka od navedenih imena i okusite bar mali dio ove iznimno bogate i slasne kuhinje ili požurite u Rodizio do Brasil ovu srijedu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here