Oktogon je naziv za zgradu nekadašnje Prve hrvatske štedionice u zagrebačkom Donjem gradu, tj. Ilici 5. Kroz zgradu vodi trgovački prolaz s dućanima, u sredini kojeg je osmerokutna dvorana natkrivena kupolom od vitraja, po kojoj je i dobio ime Oktogon. Trgovačka galerija i prolaz spajaju užurbanu bučnu Ilicu s opuštenom atmosferom Cvjetnog trga.

Ljudevit Gaj, Antun Mažuranić i Dimitrija Demetar su 1. prosinca 1864. godine na zagrebačkoj Harmici, današnjem Trgu bana Josipa Jelačića, utemeljili Pervu horvatsku štedionicu. Prva hrvatska štedionica je u razdoblju od 1898. do 1900. godine dala izgraditi palaču Prve hrvatske štedionice. Graditelj je bio Josip pl. Vancaš, koji je bio zadužen i za nadzor gradnje, a gradnju je izvodilo poduzeće Pilar & Mally & Bauda. Središnji dio objekta je osmerokutnog oblika i nadsvođen je kupolom koja predstavlja primjer tadašnjih tehničkih dostignuća vidljivih u metalnoj rešetkastoj strukturi s vitrajima. Taj je središnji dio spojen dvama pasažima sa susjednom ulicom i trgom.

Figuralni reljefi na atikama i impresivni atlanti na ulazu rad su radionice Rainhold Völkel, a poznat je i njihov reljef pod nazivom Hrvatska na zapadnoj strani ispod kupole s mnoštvom alegorijskih figura, dok je autor kamenih kipova Dragutin Morak. Reprezentativna poslovno-stambena zgrada Prve hrvatske štedionice izgrađena u vrlo kratkom periodu od petnaest  mjeseci.

Projekt obnove sjevernog i južnog prolaza palače Prve hrvatske štedionice u razdoblju od 2002. do 2005. godine obuhvatio je zaštitu i obnovu pročelne žbuke prema postojećim profilacijama, sanaciju i restauraciju staklenih stropova, čišćenje postojećih i zamjenu stolarskih elemenata s okovima, završno bojanje zidova slilikatnim bojama i ugradnju sustava zaštite od globova. Obnova je provedena prema nacrtima arhitekata Jagode Leinert i Hrvoja Justića.

Zanimljivo je napomenuti da je upravo ovdje Privredna banka Zagreb osnovala jedinstveni muzej posvećen povijesti novca. Sukladno praksi ostalih velikih europskih banaka, odlučila se za ustroj stalnog izložbenog postava u Oktogonu. Naime, riječ je o prvom i jedinom hrvatskom muzeju štednje i novčarstva. U palači Oktogon izloženo je više od 900 odabranih eksponata.