Zašto se mrzimo? Mrzimo se – ako se tako može reći, iako bih ja rekao radije da se ne volimo – jer povijest drugih čitamo iz vlastite perspektive, površno i pristrano, i nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili i njihova stajališta i tako uvidjeli da u povijesti nisu griješili samo drugi“, rekao je msgr. Mate Uzinić – dubrovački biskup, predsjednik Vijeća HBK za Život i obitelj na drugoj tribina ciklusa Zašto se mrzimo? održanoj jučer u Hrvatskom novinarskom društvu u organizaciji Centra za toleranciju i sjećanje na holokaust. Uz njega su o fenomenu mržnje kroz religijsku prizmu govorili i Porfirije Perić, mitropolita zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, dr. Aziz efendija Hasanović, muftija, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb, glavni rabin u RH, uz moderatora Branimira Pofuka, kolumnista i publicista.

Vrlo često svjedoci smo raspirivanja ili rasta mržnje prema pripadnicima drugih vjerskih zajednica, unatoč svim vjerskim učenjima koje potiču na toleranciju i međusobno poštivanje.

​Rabin Luciano Moše Prelević podsjetio je sve prisutne na značenje najvećeg pravila Tore koje je ujedno i ključ ove problematike – Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe, zagrebačko-ljubljanski mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj Porfirije Perić naglasio kako Hristos osuđuje i odbacuje mržnju, jer mržnja je duhovni poremećaj i devijacija koja narušava psihičko stanje čovjeka iznutra i razara njegov potencijal, a zagrebački muftija osvrnuo se na najčešće uzroke predrasuda.

Živimo sa predrasudama i imamo predrasude o drugima. Ali, važno je da znamo kako ćemo razbijati predrasude i učiniti svijet boljim, svijet u ozračju ljubavi, povjerenja i zajedništva“, rekao je Hasanović.

Uz osvrt na važnu problematiku današnjice poput odnosa prema izbjeglicama te pitanje je li vjeronauku mjesto u školama, govornici su zaključili da su upoznavanje drugoga, susret, dijalog i edukacija ključni za ovu društvenu aporiju.

Bila je to druga od 11 tribina iz ciklusa Zašto se mrzimo? koje su usmjerene na prepoznavanje uzroka i manifestacije govora mržnje, sve izrazitije prisutnosti rasizma, nacionalizma i netolerancije prema pripadnicima nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj, LGBT osobama i pojedinim ranjivim društvenim skupinama te se posebno zalažu na traženju rješenja koja će pomoći jačanju tolerancije, razumijevanja i poticanju različitosti u hrvatskom društvu.

”Iduća, treća tribina iz ciklusa Zašto se mrzimo?, održat će se 28. studenoga pod nazivom Anatomija hrvatsko – srpske mržnje. Pozivamo vas da nam se pridružite u istraživanju mržnje u različitim područjima svakodnevnog života hrvatskog društva”, najavila je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Fotografije Kristijan Smok