U subotu 16. svibnja, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) publici otvara vrata praizvedbe predstave “(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta, a u režiji Saše Božića. Spomenuti tekst nagrađen je prvom nagradom Marin Držić za 2013. godinu.

Kako tvrde u ZKM-u, novim dramskim tekstom Dine Pešuta hrvatsko je kazalište obogaćeno dramom koja ne bježi od recentnih silnica hrvatske svakodnevice (rat, poraće, tranzicija, propast građanske svijesti, porast ksenofobije i dr.), no te silnice bivaju uklopljene u neobičnu strukturu i provučene kroz filter jakih i autentičnih pripovjednih glasova – što sve skupa rezultira polifonom, modernističkom cjelinom.

Autor će o vlastitom dramskom opusu, reći: “Svi moji tekstovi bave se mladim ljudima koji preispitujući socijalne probleme pokušavaju pronaći vlastiti položaj u sustavu koji nas okružuje.“ Pešut s pozicije mladića rođenog 1990. problematizira život generacije rođene od devedesetih, stasale u teškim i kaotičnim godinama.

No, to je tek okvir koji služi za eksperimentiranje idejom kontrapunkta: polifonije glasova u kojem se prepoznaju četiri glavna dramska glasa koji svoje pripovijedanje/obraćanje čitateljima i potencijalnoj publici baziraju na dugačkim unutarnjim monolozima isprekidanim krokijima dramskih situacija.

“Riječ je o drami pisanoj rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada, a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira ‘povijest bolesti’ naših prostora”, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva Nagrade Marin Držić

U predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš / Hrvojka Begović, Frano Maškovic / Adrian Pezdirc, Doris Šaric Kukuljica / Milica Manojlović te Rakan Rushaidat / Slaven Španović. Nakon praizvedbe 16. svibnja, predstava je dalje na repertoaru ZKM-a 17., 19. i 26. svibnja te 12., 20. i 23. lipnja.

Nova premijera u ZKM-u3