Svjetski dan pčela obilježava se u srijedu 20. svibnja.

Taj će se dan edukativni program o važnosti pčela, čudesnih kukaca koji proizvode med, održati na Zebrinu trgu u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 12 do 15 sati.

Glavnu će riječ, uz edukatore Vrta, imati pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.

Posjetiteljima će predstaviti apisarij te govoriti o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije o pčela koje žive u rojevima.

Slikovnicu Pčelice prijateljice predstavit će njezina autorica Dubravka Volenec. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela.
Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije novog koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu, no djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj uzbudljiv događaj.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here