Foto: PRESSKućanstva u Hrvatskoj od sutra će plaćati nižu cijenu električne energije, s primjenom nižih cijena od 1. listopada počinje i Hrvatska elektroprivreda (HEP), na što su dodatnim sniženjem svojih cijena reagirali i drugi opskrbljivači, RWE Energija i GEN-I.

HEP od sutra proizvodni dio cijene snižava za 10,7 posto, što će u konačnici za kućanstva značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto.

Nakon što je HEP sredinom rujna izvijestio o nižim cijenama, reagirali su i drugi opskrbljivači – slovenski GEN-I s najavom da od početka listopada u sklopu svoje ponude “Jeftina struja” snižava svoje cijene električne energije za oko 8,2 posto, te RWE Energija koja je najavila prilagodbu svojih cijena, a usporedba njihova cjenika pokazuje da ih od 1. listopada snižavaju za 10,7 posto.

Jedan ili dva računa

Dio u kojem HEP i novi opskrbljivači konkuriraju je dio cijene za proizvodnju, dok je dio koji se odnosi na mrežarinu regulirani dio cijene koji je za sve isti i plaća se HEP-u.

Procjena je da se za kućanstva, ako su izabrala novog opskrbljivača, pri prosječnoj godišnjoj potrošnji od 3.600 kilovatsati (kWh) godišnje oko 55 do 60 posto odnosi na račun za proizvodnju i opskrbu (što plaćaju novom opskrbljivaču), a oko 40 do 45 posto na račun koji plaćaju HEP ODS-u za prijenosnu i distribucijsku mrežu.

U slučaju da opskrbljivač i dalje ostaje HEP za energiju i ostale naknade kućanstva će dobivati jedan račun, dok će u slučaju promjene do daljnjega dobivati i plaćati dva računa – novom opskrbljivaču plaćat će energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za obnovljive izvore, dok će HEP-u i dalje plaćati mrežarinu i naknadu za mjernu uslugu.

Otvorenost tržišta i promjena opskrbljivača

Hrvatsko tržište električne energije otvoreno je nešto više od pet godina jer od 1. srpnja 2008. svaki kupac može slobodno odabrati jednog od opskrbljivača, no više se o otvorenosti tržišta za kućanstva govori tek od sredine lipnja ove godine kada su svoju ponudu za tu kategoriju kupaca predstavila dva opskrbljivača – GEN I i RWE Energija.

Po podacima GEN I-ja, ta tvrtka će s početkom listopada opskrbljivati više od 6.000 kućanstava, a navode da će uskoro imati potpisane ugovore s deset tisuća korisnika.

Iz RWE Energije navode da su 1. rujna priključili prvih 3.000 korisnika na svoju opskrbu, da će od 1. listopada biti priključeno “nekoliko tisuća kućanstava” te da su do sada potpisali ugovore s nekoliko desetaka tisuća kućanstava.

Po podacima HEP-a, s početkom listopada će ukupno oko 12.600 kućanstava strujom opskrbljivati drugi opskrbljivači.

Inače, u Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna mjernih mjesta kupaca električne energije, od čega je više od 2,1 milijun kupaca u kategoriji kućanstva.

Što nude novi opskrbljivači?

Dva nova opskrbljivača svoje ponude temelje na nižim cijenama u odnosu na HEP-ove (za dio koji se odnosi na proizvodnju), a kupce traže i nudeći neke druge pogodnosti.

Tako u GEN I-ju ističu kako za kućanstva imaju 10 posto nižu cijenu struje od HEP-ove, prvi mjesec besplatnu struju (dio koji se plaća toj tvrtki za potrošenu energiju) te da jamče cijene bez poskupljenja do kraja 2015. godine, nema ugovornih obveza i troškova promjene.

RWE Energija kućanstvima nudi tri ugovorna modela – na godinu, dvije i tri godine te građani koji potpisuju ugovore na dulje razdoblje ostvaruju veće popuste, a nude i dodatni popust od dva posto za online prijave. Iz te tvrtke ističu kako građani koji potpišu ugovor na tri godine (Ideal) ostvaruju 12 posto popusta na trošak električne energije u odnosu na dominantnog opskrbljivača za prvu ugovorenu godinu; za ugovor na dvije godine (Bonus) popust od 9 posto; za ugovor na godinu dana (Klasik) popust od 5 posto.

Kurtović: nepripremljeni smo i neinformirani

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske – Split Nenad Kurtović kaže kako je dobro da cijene struje idu dolje i da imamo više opskrbljivača, ali i upozorava kako smo nepripremljeni, needucirani i neinformirani.

Veliki je nedostatak što se sve vrti oko interneta, pa su oni koji njime ne raspolažu praktično zakinuti, kaže Kurtović dodajući kako su na internetu i portalima i razni izračuni koji nisu točni niti su licencirani.

Upozorava i kako nitko nije objavio cjenik tzv. nestandardnih usluga, primjerice ako želite plaćati mjesečno račun po potrošnji, kako se opskrbljivači nisu jasno očitovali o naplati zateznih kamata, a neki ih obračunavaju ako se kasni kod plaćanja akontacijskim uplatnicama iako to zakonom nije dopušteno, itd.

Kurtović najavljuje kako će Savez pokušati objediniti informacije te izići i s usporednim izračunom kod svih opskrbljivača, a taj će izračun licencirati.

Uštede kućanstava

Ušteda koju će kućanstva ostvariti na osnovu sniženja cijena od 1. listopada je ukupno oko 405 milijuna kuna na godišnjoj razini, kaže Kurtović.

Iznosi informativni izračun na primjeru srednjeg kućanstva, koje godišnje troši 3.600 kilovatsati (kWh) struje, odnosno 300 kWh mjesečno, s dvotarifnim brojilom i potrošnjom 70 posto u višoj, a 30 posto u nižoj tarifi.

Takvom će kućanstvo sniženjem cijena HEP-a u idućih godinu dana trošak za struju biti manji za 229,50 kuna, ili 6,11 posto – po dosadašnjim cijenama trošak mu je bio 3.757,50 kuna, a nakon sniženja bit će 3.528 kuna.

Takvo srednje kućanstvo koje za svog opskrbljivača izabere GEN I imat će godišnji trošak za struju ukupno 3.336,75 kuna, što je 420,75 kuna, ili 11,20 posto manje nego kod HEP ODS-a, dok će mu kod RWE Energije u slučaju jednogodišnjeg ugovora (model Klasik) trošak biti 3.432,38 kuna, što je u odnosu na HEP manje za 8,65 posto, ili 325,12 kuna, kaže Kurtović.

Hina.hr