Hrvatska bi trebala odrediti strategiju razvoja gospodarstva, a potom prema njoj podesiti obrazovnu i socijalnu politiku kako bi dugoročno smanjila nezaposlenost, istaknuto je na današnjoj konferenciji “Strukturni fondovi EU-a i zapošljavanje”, u organizaciji časopisa Banka i tvrtke Razbor.

Najprije trebamo odrediti u čemu možemo biti jaki i konkurentni kako bismo mogli predvidjeti potrebe tržišta rada, smatra savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Sanja Crnković – Pozaić. Hrvatska, međutim, nema analizu budućih potreba tržišta rada, niti njezine razvojne strategije vode računa o dostupnosti radne snage.

Zbog svega toga, smatra Crnković – Pozaić, Hrvatska nema realnih izgleda ostvariti službeno proklamirane ciljeve EU-a iz Agende 2020 o dostizanju 75 postotnog udjela aktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu u dobi između 20 i 64 godine.

Za takvo što u Hrvatskoj bi trebalo do 2020. godine zaposliti 600.000 ljudi. To je nemoguće, no može se težiti dostizanju 60 postotnog udjela, kaže Crnković – Pozaić.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić rekla je kako je generalno usmjerenje Ministarstva u pokušaju smanjenja nezaposlenosti usklađivanje politike zapošljavanja, socijalne i obrazovne politike i razvojnih smjernica lokalnih zajednica. Ona drži da bi to trebalo poboljšati zapošljivost mladih i dugotrajno nezaposlenih.


Europska komisija namijenila je Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2011. godine iz predpristupnog programa IPA za program “Razvoj ljudskih potencijala” 86 milijuna eura. Hrvatska tim programom financira projekte koji se odnose na jačanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te razvoj nacionalnog kvalifikacijskog okvira. Velik dio sredstava namijenjen je manjim lokalnim projektima.


Nakon stupanja u punopravno članstvo EU-a, novi programi bit će polugodišnji, prije nego što se krene u pripremu programa za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Pred novom Vladom i resornim ministarstvom su zadaci pripreme korištenja sredstava za drugo polugodište 2013. godine te izrada programa korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), čulo se na skupu.

Izvor: www.infopunkt.tv