studenti, ilustracijaSveučilište u Zagrebu objavilo je na internetskoj stranici natječaj za upis studenata u prvu godinu diplomskog studija u idućoj akademskoj godini.  Prijave za upis na diplomske studije na fakultetima i akademijama sveučilišta primat će se od 24. kolovoza.

Prema odluci Senata zagrebačkog sveučilišta, upisnom kvotom za iduću akademsku godinu osigurano je ukupno 8.800 slobodnih mjesta, od čega 7.608 mjesta za redovite studente, 995 mjesta za izvanredne te 197 mjesta za studente strane državljane.

U okviru kvote za redovite studente, 1.914 studenata studirat će bez plaćanja, njih 2.032 plaćat će participacije u troškovima studiranja po linernom modelu, dok će 3.662 studenata plaćati maksimalne iznose participacija, kaže se u današnjem priopćenju Sveučilišta u Zagrebu. Iznosi studentskih participacija nisu se mijenjali u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Izuzetak su studiji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje je došlo do manjeg povećanja, napominju u Sveučilištu.

– Ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske djelomično ili u potpunosti osigura financijska sredstva za podmirivanje participacija u troškovima studija, studenti će na adekvatan način biti oslobođeni plaćanja školarina- dodaju.

U odnosu na akademsku godinu 2010./2011., ove je godine ukupna upisna kvota za diplomski studij povećana za 76 mjesta i to zbog uvođenja novog studijskog programa Sestrinstvo koji će se izvoditi na Medicinskom fakultetu, za što je osigurano ukupno 50 mjesta te zbog manjih korekcija pojedinih kvota na postojećim studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu, kaže se u priopćenju.

S obzirom na rokove naznačene u Natječaju za svaki studijski program posebno, fakulteti i akademije u sastavu Sveučilišta u Zagrebu primat će prijave za upis na diplomske studije od 24.

Cjelokupni Natječaj s podacima o terminima prijava i upisa, kao i o kvotama i iznosima participacija na pojedinim studijskim programima, dostupan je na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr.