U kontekstu sve većeg globalnog tereta kronične bubrežne bolesti (KBB), koja trenutno pogađa više od 850 milijuna osoba širom svijeta i predstavlja značajan uzrok mortaliteta, stručnjaci za zdravstvo, zajedno s javnošću, okupit će se na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu 14. ožujka, s početkom u 10 sati, kako bi obilježili Svjetski Dan Bubrega.

Ovaj važan događaj ima za cilj povećati svjesnost o ključnim pitanjima vezanim za KBB – bolest koja ostaje neprimijećena u ranim fazama i često dovodi do fatalnih ishoda bez pravodobne dijagnoze i intervencije. S obzirom na porazne statistike i predviđanja koja KBB postavljaju kao jedan od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini, nužno je poduzeti hitne korake u edukaciji i prevenciji.

Tijekom ovog događaja, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u besplatnim pregledima, uključujući mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, što su ključni faktori u ranom otkrivanju KBB-a. Medicinske sestre, liječnici i volonteri pružit će vrijedne informacije o prevenciji KBB-a, značaju rane dijagnoze i dostupnim tretmanima, te će se dijeliti edukativni materijali koji su od suštinske važnosti za očuvanje zdravlja bubrega.

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja je osiguranje jednakog pristupa kvalitetnoj skrbi i tretmanima za sve pacijente, bez obzira na njihovu socioekonomsku pozadinu ili geografsku lokaciju. Ovo uključuje prevladavanje izazova kao što su nedostatak svijesti o KBB, ograničeni pristup najnovijim terapijskim opcijama, nedostatak specijaliziranih zdravstvenih radnika i visoki troškovi liječenja, što je od vitalnog značaja za poboljšanje ishoda liječenja KBB-a na globalnoj razini.

Pridružite nam se na Trgu Petra Preradovića kako bismo zajedno poduzeli korake ka boljem razumijevanju i upravljanju KBB-a.