Ove subote, 04. veljače 2017. Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life)   obilježiti će Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Ovaj iznimno važan dan Udruga će obilježiti akcijom na Cvjetnom trgu, koja će trajati od 10 do 13 sati.

Putem edukativnih letaka informirati će građane o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u tome će joj pomoći i brojne osobe iz javnog života. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Uduge P.I.N.K. u 2017 godini  je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Ova akcija ima za cilj da putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

„O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju početka bolesti tako da prihvate zdraviji način života kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Naš konačni cilj ove akcije, kao i svih ostalih akcija u 2017. godini, je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske“, objasnila je Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K. – life.

Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj. Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka. Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 27,9% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 21434 novooboljelih od raka, a umrlo je 13939 osoba. (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb 2016). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka.

U ženskoj populaciji najčešći su: rak dojke( 26%), rak traheje bronha i pluća (8%), rak kolona (8%), rak maternice (6%).

U muškoj populaciji najčešći su: rak traheje bronha i pluća (19%), rak prostate (15%), rak kolona (10%), rak rektuma rektosigmoida i anusa (7%), rak mokračnog mjehura (7%).

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 330 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016).

Akcija se odvija pod pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravlja, te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.