Udruga za autizam – Zagreb i ove 2024. godine 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Svake godine to činimo na drukčiji način: javnim okupljanjima, prigodnim programima edukacijskog ili zabavnog sadržaja, zagovorom socijalnih i ekonomskih mjera… ali uvijek nastojimo da govor o poremećaju iz spektra autizma (PSA) bude što razumljiviji ali i čujniji, ne samo u izravno zainteresiranoj nego i općoj populaciji. Pritom upozoravamo na nedostatke sustavne skrbi za osobe s PSA svih uzrasta u Republici Hrvatskoj.  

Osobe s PSA u pravilu trebaju cjeloživotnu skrb, ali i stručne i sustavne programe koji ne samo zadovoljavaju njihove potrebe nego i podižu njihove sposobnosti na funkcionalnu razinu, kako bi njihov doprinos zajednici bio odgovarajući na obostrano zadovoljstvo. 

Ove godine, pod sloganom preuzetim od krovne europske organizacije Autism Europe, i Udruga za autizam – Zagreb obilježava Svjetski dan svjesnosti pod sloganom „Not Invisible – Nismo nevidljivi“. No, znajući da za promicanje svijesti o autizmu ali i zagovaranje prava osoba s njim nije dovoljan samo jedan dan, odlučili smo program proširiti na veći dio mjeseca.

Stoga nam je izuzetno zadovoljstvo pozvati Vas najprije u utorak, 2. travnja 2024. u 10:00 sati, u Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb na promotivnu akciju Udruge za autizam – Zagreb. Izložba fotografija pod nazivom „Naš pogled kroz objektiv“ sve prisutne uvest će u svijet interesa odraslih osoba s PSA. Izloženi autorski radovi nastali su u sklopu UAZ-ovog programa poludnevnog boravka za odrasle osobe s PSA, koji se svakodnevno odvija u sjedištu Udruge zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Tijekom nezaobilaznog druženja roditelja, članova Udruge, osoba s PSA i građana svi posjetitelji KIC-a sudjelovat će u senzorički prilagođenoj atmosfera koja odgovara osobama s PSA u smislu smanjenih akustičkih, vizualnih i ostalih podražaja. Kontinuirano prikazivanje dokumentarnog filma „Od snova do krova“ u kinodvorani KIC-a samo je uvertira u aktivnosti koje slijede. 

Dva tjedna kasnije, 16. travnja 2024. s početkom u 10:00 sati, u istom prostoru Udruga za autizam – Zagreb predstavit će knjigu „365 puzli, jedna godina kroz labirint autizma“ članice Udruge i majke dječaka s PSA Ksenije Graonić. Riječ je o intimnim zapisima koji dokumentiraju životni ritam jedne obitelji, koja i jest i nije obična, i u njoj odrastanje dječaka s PSA, ali ne zanemaruju ni okruženje: od prijatelja i rodbine, poznanika, radnih uvjeta roditelja djece s teškoćama, kao i sustav koji uvijek odgađa, čeka, ne reagira ili čak i odbija.  S početkom u 11:15 bit će ponovljena projekcija dokumentarnog filma akademskog snimatelja Mirana Krčadinca naslova „Od snova do krova“. Film prati razvoj projekta „Naš plavi svijet – osnivanje naše treće životne zajednice osoba iz spektra autizma“ (sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru  Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., broj ugovora: KK.08.1.3.04.0011), koji je nastavak dosljednog, u domaćim okvirima i dalje jedinstvenog, rada Udruge na inkluzivnoj deinstitucionalizaciji odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma. 

Slijedi panel na temu Život odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, u kojem će sudjelovati roditelji osoba s PSA, članovi Udruge za autizam – Zagreb te stručnjaci s iskustvom rada s tom populacijom. Svi zainteresirani, javnost i mediji, imat će priliku više saznati  o potrebi deinstitucionalizacije ali i potrebi poboljšanja institucijske i izvaninstitucijske cjeloživotne skrbi za odrasle osobe s PSA te stvaranje uvjeta za njihovu punu prihvaćenost u društvu. 

U četvrtak, 18. travnja 2024., Udruga za autizam – Zagreb u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca i Gradskim satiričkim kazalištem Kerempuh iz Zagreba, u dvorani Vidra, Draškovićeva ulica 80, 10 000 Zagreb, s početkom u 12:00 sati organizira, za učenike od 1. do 3. razreda svih gimnazija u Vidri nedalekoj Križanićevoj ulici, gostovanje predstave „Semafor“ autorice Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića. Nastala u suradnji s karlovačkom Udrugom Frendofon koja se bavi inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju, predstava iz očišta sestre osobe s PSA govori o odrastanju i prihvaćanju, kako unutar obitelji tako i izvan nje. Pored informativne i edukativne kvalitete koju nesumnjivo ima, ova produkcija potvrđena je i umjetnički: Petra Cicvarić osvojila je Nagradu Marul na nacionalnom festivalu Marulićevi dani za najbolji dramski tekst, a Andro Damiš Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolje glumačko ostvarenje. Nakon predstave  održat će se tribina s temom „Odrastanje uz autizam“, sa sudjelovanjem autorskog tima, članova Udruge i, naravno, srednjoškolske publike. Cilj tribine je razbiti predrasude i eventualne neugodnosti koje donosi obiteljska povezanost s različitim vrstama „drukčijosti“ te kroz razmjenu iskustava osnažiti one na rubu zrelosti za empatičnu i odgovornu punoljetnost. 

Tijekom mjeseca travnja organizirat će se i predavanje za roditelje djece s PSA, a informacije o temi, mjestu i vremenu održavanja bit će objavljene na Facebook stranici Udruge.

O detaljima ovdje izloženog programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u organizaciji Udruge za autizam – Zagreb, kao i za ostale informacije, slobodno nam se dodatno obratite. 

Program događanja u KIC-u

2. travnja 2024. –  Svjetski dan svjesnosti o autizmu  

10:00 – 13:00 –  Projekcija filma “Od snova do krova” – kino dvorana KIC-a (drugi kat)

10:00 – 13:00 –  “Naš pogled kroz objektiv” –  izložba fotografija čiji su autori osobe s poremećajem iz spektra autizma, korisnici usluge poludnevnog boravka Udruge za autizam – Zagreb 

Druženje roditelja, članova Udruge, osoba s poremećajem iz spektra autizma (PSA) i građana

16. travnja 2024.  

10:00 – 11:00 – Promocija knjige “365 puzli” autorice Ksenije Graonić – majke djeteta sa PSA     – sudionici: gđa. Barbara Vnučec, mag. rehab. educ.         gđa. Sanja Bosnar, prof. kineziologije – voditeljica plivačkog kluba Aquaeduca         gđa. Vedrana Grgić – logoterapeut u edukaciji pod supervizijom i roditelj

moderator: gosp. Igor Ružić – predsjednik Udruge za autizam – Zagreb

11:00 – 12:30 – Projekcija filma “Od snova do krova” i Panel na temu “Život odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma”    – sudionici:

       gđa. Snježana Palić – majka odrasle osobe sa PSA

       prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar – članica Predsjedništva UAZ – a

       gđa. Kristina Karlović, mag. rehab. educ. – voditeljica organiziranog stanovanja u UAZ – u

  • moderator: gosp. Igor Ružić – predsjednik Udruge za autizam – Zagreb

12:30 – 13:00 – druženje roditelja, članova Udruge, osoba sa PSA i građana