Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day – WHD) obilježava se već trinaestu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

28. srpnja cijeli svijet se ujedinjuje kako bi se podigla svjesnost o javnozdravstvenom problemu virusnih hepatitisa i kako bi se utjecalo na stvarne promjene u prevenciji bolesti te dostupnosti testiranju i tretmanu. Kao službeni dan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Svjetski dan hepatitisa je samo jedan od četiri službena dana SZO koja su vezana uz određenu bolest. Od ove godine na Svjetski dan hepatitisa promovira se globalna eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Kako bi se utvrdilo koliko se u europskim državama u praksi primjenjuju propisane smjernice za borbu protiv virusnih hepatitisa European Liver Patients Association (ELPA) upravo provodi anketu među svojim članicama čiji preliminarni rezultati govore da neke zemlje članice ELPA-e ne primjenjuju propisane smjernice, čime se otežava ostvarenje cilja Svjetske Zdravstvene Organizacije za eliminacijom virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Prema preliminarnim podacima, Republika Hrvatska spada među 9 od 23 države ELPA-e koje nemaju Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa, iako je Svjetska Zdravstvena Organizacija 2014. godine pozvala sve zemlje da razviju i primjene nacionalne strategije za prevenciju, dijagnozu i tretman virusnih hepatitisa. Također, Republika Hrvatska je jedna od država članica ELPAe koje imaju restrikcije za liječenje virusnih hepatitisa na osnovu fibroze/oštećenja jetre kao i ograničeni broj tretmana godišnje, zbog čega se mogu liječiti samo oboljeli s viskom stupnjem oštećenja jetre.

Prema podacima SZO:

400 milijuna osoba na svijetu živi s hepatitisom B ili C,

130 – 150 milijuna osoba na svijetu imaju kroničnu hepatitis C infekciju te rizik 15-30% od razvoja ciroze jetre kroz razdoblje od 20 godine,

80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.

Cilj eliminacije do 2030. godine je za:

– 65% smanjiti broj smrtnih ishoda

– 80% povećati broj izliječenih osoba

 

Virusni hepatitisi u Republici Hrvatskoj su i dalje važan javnozdravstveni problem s obzirom da se procjenjuje  da je oko 25.000 osoba kronično zaraženo virusom hepatitis B, a 39.000 virusom hepatitisa C.

Većina zaraženih, njih čak do 75%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo.

 

 

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa “Hepatos”

Predsjednica, mr.sc. Tatjana Reić: +385 98 903 24 87

Tajnica: +385 99 2141 977

Ured: +385 21 459 988

[email protected]