Foto: Žar pticaDr. Kit Sturgess, jedan od vodećih europskih stručnjaka za zdravlje mačaka te priznati govornik na mnogim međunarodnim konferencijama održat će predavanje na seminaru veterinara male prakse u subotu, 12. listopada, u zagrebačkom hotelu Aristos. Britanski stručnjak govorit će o bolestima bubrega, štitnjače i gušterače, koje često pogađaju populaciju starijih mačaka.
Nakon diplome na prestižnom Cambridgeu Sturgess je stekao veliko iskustvo u struci o kojemu je predavao na sveučilištima u Bristolu i Londonu te na mnogim seminarima gdje je nerijetko predstavljao rezultate vlastitih istraživačkih projekata. Autor je mnogih stručnih radova, koautor knjiga i priručnika.
Poznata je činjenica da se životni vijek mačaka produžava prvenstveno zbog napretka na polju veterinarske medicine, pa ih sve više, uz pravilnu veterinarsku skrb doživljava dob o kojoj se prije nije niti razmišljalo. No, za kvalitetu života važna je i pravilna i zdrava ishrana te se završno predavanje bavi ulogom prehrane u terapiji starijih mačaka. Nova saznanja na polju kliničkog nutricionizma vezanog uz patologije starije populacije mačaka predstavit će Željko Brkić, doktor veterinarske medicine.
Procjenjuje se kako će ova jedinstvena edukacija okupiti veliki broj veterinara koji se bave malom praksom iz cijele Hrvatske, ističu organiziratori, tvrtka DDL ZAGREB, zastupnik Royal Canina, renomiranog proizvođača hrane i veterinarskih dijeta za pse i mačke.
Seminar se boduje od strane Hrvatske veterinarske komore, organizator sponzorira kotizaciju veterinara, a očekuju se i zainteresirani studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Dan kasnije, na istom će se mjestu održati 7. godišnji seminar Royal Canina za uzgajivače pasa koji će obraditi nekoliko zanimljivih tema. Prvo predavanje održat će francuski specijalist za ishranu pasa i mačaka Philippe Pierson, doktor veterinarske medicine, koji je 4 godine vodio istraživačke projekte vezane uz specifične aspekte veterinarske medicine u uzgoju pasa na Ecole Nationale Veterinaire Maisons-Alfort u Parizu, a sada je stručni savjetnik Royal Canina. Predavanjem će obraditi kompleksnu problematiku herpes virusa u uzgoju pasa. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj ova bolest pasa predstavlja ozbiljan problem, naime, potrebno je razriješiti mnoga pitanja vezana uz zaštitu cijepljenjem i sustav dijagnostike.
Nakon Piersona, magistar Toni Vlainić iz tvrtke Ecolab govorit će o kontroli širenja virusnih i bakterijskih bolesti kroz aspekt higijene i kontrole mikrobioloških uvjeta u prostorima uzgajivačnice. Seminar će se završiti predavanjem s nutricionističkom tematikom, pod nazivom „Kako održati idealnu kondiciju pasa“.