Najstariji hrvatski epigrafski spomenici i tisuće stranica najvrjednijih knjiga i dokumenata, ispisanih glagoljicom, svjedoče o dugovječnosti i kontinuiranom razvoju hrvatske kulture, koja je to pismo ne samo prigrlila nego ga i od 13. stoljeća oblikovala u novi, vlastiti sustav poznat kao uglata ili hrvatska glagoljica.

Taj je novi i za hrvatsku kulturu specifičan tip glagoljskoga pisma kroz stoljeća postao jedan od stožernih simbola hrvatskog kulturnog identiteta. Put je do takva statusa uglate glagoljice vodio preko vrijednih ruku klesara, umornih očiju pisara, zauzetosti popova glagoljaša, vještine naših najstarijih majstora tiska, predanosti znanstvenika, kreativnosti i vizije pojedinaca u kulturnim industrijama.

Četrdeset godina nakon uspješne izložbe „Zagreb, riznica glagoljice“, u Europskoj godini kulturne baštine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira veliku izložbu  Hrvatska glagoljica, posvećenu tom dragulju hrvatske baštine.

Pod sloganom Slovimo glagoljicom na izložbi će od 6. studenoga do 15. prosinca 2018. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz pomoć znanja uglednih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz područja pisane riječi te koristeći svoj bogati fond glagoljske građe, suvremenim prezentacijskim tehnikama predstaviti nekoliko tematskih cjelina – od teorija o postanku glagoljice, područja njezine geografske pojavnosti, preko glagoljskih pisara, glagoljaškog pjevanja i glagoljskih spomenika, sve do izbora najznačajnijih rukopisnih i tiskanih djela na glagoljici, kao i suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturi i javnom životu.

Izložba Hrvatska glagoljica predstavlja završnicu u ciklusu aktivnosti posvećenom promicanju našeg najstarijeg pisma u sklopu Europske godine kulturne baštine koji je započeo inicijativom za proglašenje 22. veljače, ujedno i Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Danom glagoljice. Slijedilo je predstavljanje prvog dijela značajnog projekta NSK Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezanog portala Glagoljica.hr, a održan je i niz drugih događaja, predavanja i izložbi.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba tervatske Hh uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak 6. studenoga 2018. godine u 19 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.