Posljednjih mjeseci vidljivo napreduje izgradnja novog objekta Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba koji se gradi na prostoru Dumovca. Radovi se odvijaju prema planu, a nazire se i konačan izgled novog objekta.

Zgrada je projektirana kao katni objekt dimenzija 61,3 x 13,2 m u kojem je smještaj divljih i egzotičnih životinja planiran na prvom katu, a smještaj oduzetih i napuštenih pasa u prizemlju. Objekt će biti opremljen sustavom karantena i veterinarskom ambulantom.

Realizacijom projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” dobivamo prvi objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada Zagreba. Važan je i dio objekta namijenjen pojedinačnom držanju pasa čime će se značajno ojačati komunalna opremljenost Grada i učinkovito provoditi mjere zaštite životinja, ali i zdravlja ljudi.

Osim glavnog smještajnog objekta gradit će se i letna volijera u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu. Na taj način omogućit će se životinjama da ojačaju, razviju koordinaciju i vrate svoje letne sposobnosti nakon oporavka.

Poseban element projekta je u doprinosu zaštiti prirode i okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije. Prilikom projektiranja objekta, na krovnom dijelu zgrade, planirano je postavljanje fotonaponskih ćelija radi konverzije sunčeve energije u električnu energiju te „sunčana elektrana“ za proizvodnju električne energije snage 38,43 kW.

Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba djeluje od travnja 2017. godine. Već tijekom prve godine djelovanja u oporavilištu je pružena skrb za 140 životinja, a svake iduće godine broj je samo rastao. Tako su se tijekom prošle godine u oporavilištu Zoološkog vrta našle čak 404 strogo zaštićene divlje životinje, a samo u prvih devet mjeseci ove godine privremeno je zbrinuto 396 takvih životinja.

Ukupna vrijednost projekta je oko 22,7 milijuna kuna, od čega je šest milijuna kuna sufinancirano sredstvima EU iz kohezijskog fonda. Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici https://zoo.hr/oporaviliste/ te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.