Zbog trenutne globalne pandemije, izazovne gospodarske situacije i poduzetničke klime te općeg lošijeg raspoloženja, iznimno nas raduje svaka novost i pozitivna promjena u gradu u kojem živimo. Iako je zagrebačka restoranska ponuda kvalitetna, oduvijek je Zagrebu nedostajala dobra i kvalitetna ponuda divlje ribe. Kako svaki pametni ugostitelj u ovo vrijeme razmišlja kako se prilagoditi trenutnim neobičnim i neizvjesnim vremenima u kojima živimo, tako je i Maredo restoran odlučio promijeniti svoj koncept.

Voditelji zagrebačkog restorana s dugačkom tradicijom grilla, poznatog po obiteljskim proslavama poput krštenja i pričesti te veselom noćnom životu i prije pandemije su razmišljali kako bi svoju ponudu voljeli podići na višu razinu i kako bi se voljeli okrenuti nešto zanimljivijoj i izazovnijoj gastro ponudi.

S obzirom na to da je unutar poslovanja restoranske grupacije u koju spada i Maredo, došao direktan otkup divlje ribe ribara i koća iz zadarskog arhipelaga te da je ulogu savjetnika u kuhinji preuzeo renomirani chef Mario Mihelj, koji već tri i pol godine vodi kuhinju jednog od najuspješnijih domaćih modernijih restorana El Tora koji je dio iste grupacije, njegov prijedlog je bio ne odmaknuti se previše od baznog Maredo koncepta, već ga nadograditi s novom ponudom, u ovom slučaju s ponudom ribe te staroj ponudi roštilja dići ljestvicu. Kako noćni život trenutno ne postoji, logičan je slijed bio da Maredo postane mjesto za kvalitetan ručak, radilo se o poslovnom ili obiteljskom ručku.

S obzirom na to da se radi o vlastitom otkupu svježe i divlje ribe Maredo ima svakodnevno osigurane dnevne količine najsvježije i najkvalitetnije bijele ribe, prve i druge klase kao što kovač, škarpina, zubatac, pagar, orada, kaval i brancin. Kako kaže chef Mihelj, meni je za sada dosta jednostavan, kuhanje je više tradicionalno kako bi namirnica što više došla do izražaja, ali i kako bi domaćim gostima ponudili ručak kakav najviše vole.

“Svakih chef uvijek teži za što čišćom i što izvornijom namirnicom. Kada je direktan otkup kao izvor ribe došao u naše poslovanje osjećao sam se kao da sam dobio na lotu, samo u ribi. Svako jutro s nestrpljenjem i veseljem čekam što će stići i onda osmišljamo što će se taj dan kuhati kao dnevno jelo. Naime, neka jela su stalna na meniju, a neka su dnevna. Riba je kao namirnica jako zahvalna, ali mora se imati znanja što s kojom ribom raditi i na koji je način obraditi”, rekao nam je chef Mihelj.

Riba se može naručiti na gradele, lešo ili u gregadi. Po narudžbi se unaprijed priprema i brudet od ugora, murine, kirnje i škarpine. Naravno tu su hobotnice, sipe i lignje kojima upravo kreće sezona pa tako na meniju ima i klasična hobotnica na salatu, rižoto od liganja ili pak lignje na žaru. Kao neko tradicionalno hrskavo predjelo tu je recimo i Fritto misto od male sitne ribe. Sve u svemu, riblji meni u Maredu je iako tradicionalan – raznolik i zanimljiv, a najavljuju da će se ovisno o sezoni određenih riba i mijenjati. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se i sami zaputimo na jedan fini riblji ručak, a isto bi preporučili i vama jer dobra riba i čaša vina garancija su za dobar dan.