Početna Izbor Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija “AHA!” počinje s emitiranjem 27.03. na HTV1

Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija “AHA!” počinje s emitiranjem 27.03. na HTV1

Zašto ćemo se za kupnju lakše odlučiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom? Čime se bavi teorijska meteorologija i zašto je važno promatrati vjetar? Koja je veza između fizike, ekrana mobitela i stanice u organizmu te čime se sve bavi teorijska fizika? Je li moguće sve izvore energije zamijeniti obnovljivima i zašto je važno usmjeriti se energetskom planiranju i energetskoj tranziciji?

Ovo su samo neka od pitanja na koja nam odgovore donosi nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija „AHA!“ koja s emitiranjem kreće u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 20:15 sati, na Prvom programu Hrvatske televizije.

Riječ je o seriji koju autorski potpisuju Tamara Babun i Una Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly koje su skupa pisale scenarij, režirale i producirale seriju.

Kroz četiri epizode serije „AHA!“ putujemo u Boston, Hamburg, Erlangen, Nürnberg i Kopenhagen gdje će nas redom dočekati znanstvenici; Dražen Prelec, Nedjeljka Žagar, Ana-Sunčana Smith te Iva Ridjan Skov, a s kojima će nas upoznati hrvatski glumac Ivan Đuričić.

Đuričić je domaćin serije „AHA!“, znanstvenicima postavlja sva ona pitanja koja bismo im mi kao gledatelji mogli postaviti te nam tako približava područja njihovih djelovanja, ali i upoznaje s gradovima i državama u kojima žive.

Koliko istine ima će nam u Bostonu otkriti Dražen Prelec koji kaže da je slučajnost dobra stvar, ona je naš prijatelj

„Koliko istine ima?“ naziv je prve epizode u kojoj idemo u Boston gdje nas dočekuje Dražen Prelec. Dražen Prelec istražuje u područjima bihevioralne ekonomije, neuroekonomije i neuroznanosti. Ivan Đuričić će Prelecu postaviti brojna pitanja, a on će, između ostaloga, otkriti zašto ćemo lakše odlučiti nešto kupiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom, ispričat će kako odluke donose ptice i koliko smo im slični, zašto je u životu važno postavljati velike ciljeve iako možda do njih nikada nećemo doći te predstaviti teoriju o izdvajanju najtočnijeg odgovora iz mišljenja mase. Prelec je profesor na Massachusetts Institute of

Technology (MIT), suosnivač je Laboratorija za bihevioralna istraživanja na MIT-u te je sa suprugom Danicom Mijović-Prelec suosnivač i su direktor Sloan laboratorija za neuroekonomiju na MIT-u. Ujedno je i znanstvenik čiji je članak 2017. završio na naslovnici prestižnog znanstvenog časopisa „Nature“. Upoznat će nas sa svojim životom u SAD-u, predstaviti i približiti Boston i objasniti koliko je taj grad utjecao na njega osobno i razvoj njegove karijere svjetski prepoznatog znanstvenika.

Serija „AHA!“ nas nakon SAD-a vodi u Europu gdje upoznajemo tri hrvatske znanstvenice

Na povratku iz SAD-a će nas Ivan Đuričić odvesti u Hamburg gdje ćemo upoznati Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju i dobitnicu znanstvenog Oscara. Nakon Hamburga, u trećoj epizodi, idemo za Erlangen i Nürnberg gdje se teorijskom fizikom bavi nesuđena profesionalna glazbenica, zaljubljenica u note i znanost Ana-Sunčana Smith. Kraj potrage za „AHA!“ trenucima bit će u Kopenhagenu gdje ćemo upoznati Ivu Ridjan Skov, koja će nam ispričati više o obnovljivim izvorima energije, energetskoj tranziciji i planiranju te koliko je to važno za nas kao društvo i planetu.

Zašto serija o hrvatskim znanstvenicima?

Autorice serije Tamara Babun i Una Radić vodile su se željom da istraže, pronađu i upoznaju pojedince koji nam nisu u svakodnevnom fokusu, a rade i djeluju u različitim područjima znanosti, traže rješenja i donose otkrića kojima doprinose društvu u cjelini.

Našim protagonistima je potraga za znanjem i rješenjima problema uzbudljiva i nikad im nije dosadno. Nagrađujuće je tražiti rješenja i graditi bolji svijet za svoju okolinu i za generacije koje dolaze nakon nas. Cijeli tim serije je predano i srcem radio na njenom stvaranju  i nadamo se da će nas publika rado primiti u svoje domove, prepoznati i uživati u pričama koje smo mi uživali stvarati“, rekla je Tamara Babun. Na nju se nadovezala Una Radić te poručila: “Prilikom stvaranja serije vodila nas je ideja da nije bitno iz koliko male sredine dolaziš, već kakve ideje nosiš i što s njima radiš. Nadamo se da ćemo među mlađim gledateljima imati još više budućih znanstvenika koji oblikuju svijet na bolje, u našim očima su oni vrhunski influenceri.“

Ivan Đuričić kao narator, odnosno domaćin serije, kažu autorice, bio je logičan odabir jer je po prirodi znatiželjan i ima interes prema znanosti, ali dovoljno o njoj ne zna da ju može istraživati iz potpuno otvorene pozicije.

“Zaista sam jako znatiželjan i mnoge teme me vrlo lako zaintrigiraju i potiču da  saznam više. Isto tako, a možda i upravo zbog toga, jako volim putovati i upoznavati nova mjesta i ljude. U tom smislu rad na seriji “AHA!” je na idealan način provocirao i hranio moju znatiželju. Svaka nova epizoda bila je putovanje, ne samo u novi grad, već i u jedan dio ljudskog i znanstvenog djelovanja koji do sad nisam poznavao. Ljudi koji su ostvarili međunarodne karijere u pravilu imaju vrlo široke životne interese i s takvim ljudima je beskrajno zanimljivo razgovarati o raznim temama. Ova serija je i zamišljena kao skup takvih razgovora tako da vjerujem da će gledateljima biti uzbudljivo iz udobnosti svog doma prošetati nekim drugim gradom uz jedno novo zanimljivo poznanstvo”, rekao je Ivan Đuričić.

Od 27. ožujka, na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati, četiri ponedjeljka zaredom upoznavat ćemo hrvatske znanstvenike koji u inozemstvu kroje svoje karijere i doznati jesu li do sada imali svoj „AHA!“ trenutak, što je za njih sreća, kako definiraju uspjeh i što je ono što ih u životu pokreće.

Više o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji „AHA!“ potražite na službenim stranicama serije na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

TIM serije „AHA!“

  • scenaristice, redateljice i producentice: Tamara Babun i Una Radić, Wolfgang&Dolly
  • narator/voditelj: Ivan Đuričić
  • direktor fotografije: Tomislav Krnić
  • snimatelj zvuka: Krešimir Rodić
  • montažerke: Ivana Rogić, Doris Dodig, Ivana Perčinlić,
  • dizajner zvuka: Duško Šarić – Kovačić
  • autor špice i grafika: Franko Dujmić
  • urednik: Krešimir Čokolić