Krajem ljeta šišmiši u Zagrebu znaju zalutati u stanove, bolnice i druge zatvorene prostore. Jedini leteći sisavci u te prostore nekada ulijeću za jatom kukaca, a nekada u potrazi za mjestom na kojem će boraviti tijekom hladnijeg vremena.

Što učiniti kada vam se šišmiš nađe u blizini, stručnjaci će objasniti građanima tijekom Noći šišmiša.

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba Noć šišmiša će se održati u subotu 27. kolovoza 2022. godine od 19 do 22 sata.

U potragu za maksimirskim šišmišima građani će moći krenuti pod vodstvom edukatora u šest skupina. U svakoj može biti najviše 40 osoba.

Čut će kako se glasaju šišmiši, te ih pokušati pronaći pomoću tzv. bat-detektora. Pritom će im edukatori objasniti što je eholokacija, tj. kako se šišmiši orijentiraju.

Doznat će i zašto mnogi šišmiši odabiru špilje za zaklon tijekom dana, mjesto za zimovanje i razmnožavanje.

Predstavit će im se i kućice za šišmiše te objasniti zašto je šišmiše dobro imati u svojoj okolini.

Posebna pozornost bit će posvećena izumrlim vrstama šišmiša te razlozima ugroženosti šišmiša.

Govoreći o raznim vrstama šišmiša edukatori će pokazati i čime se sve šišmiši hrane.

Zajedno će razgledati šišmiše koji žive u paviljonu Zona sumraka.

Budući da je riječ o životinjama koje oduvijek golicaju maštu ljudi, šišmiši su svoje mjesto našli u raznim pričama i legendama. Zato će se posjetitelji Noći šišmiša moći susresti s likovima maksimirske coprnice i grofa Drakule.

Nakon obilaska Zoološkog vrta posjetitelje kraj Paviljona za majmune očekuje mađioničarska predstava Vladimira Štimca, a u restoranu Kod morskog lava prigodna ugostiteljska ponuda.

Program Noći šišmiša namijenjen je starijima od pet godina.

Ulaznice za Noć šišmiša prodaju se po standardnom cjeniku, tj. ovisno o dobi posjetitelja stoje 10, 20 ili 30 kuna. Budući da je broj ulaznica ograničen, moguće ih je rezervirati putem e-adrese: [email protected]. Takve rezervacije vrijede 24 sata. Neprodane ulaznice bit će moguće kupiti uoči programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.