U sklopu Plavog  ciklusu u petak, 26. travnja 2019. od 19:30 u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod dirigentskim vodstvom dirigenta Pavla Dešpalja nastupaju Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, sopranistica Martina Zadro i bariton Leon Košavić.

U sklopu Plavog ciklusa ovog petka za ljubitelje klasične glazbe na programu je djelo  Njemački rekvijem za sopran, bariton, mješoviti zbor i orkestar, op45 Johannesa Brahmsa. Pod dirigentskom palicom maestra Pavla Dešpalja izvest će ga naš najveći orkestar zajedno s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, sopranisticom Martinom Zadro i baritonom Leonom Košavićem.

Njemački rekvijem  premijerno je izveden na Veliki petak 1868. godine u katedrali u Bremenu. Smrt  prijatelja i mentora Roberta Schumanna, a kasnije i majke, potaknula je Brahmsa na stvaranje rekvijema na njemačkom jeziku na temelju tekstova iz luteranske Biblije i apokrifa. S obzirom da je Johannes Brahms bio priznati agnostik, njegovo razmišljanje o smrti zapravo ne dijeli stajališta  religiozne misli, već  potječe iz filozofske i poetske meditacije. Iako bi skladanje rekvijema i njegova izvedba na Veliki petak to dala naslutiti, Brahms zapravo nije vjerovao u uskrsnuće već je na smrt gledao kao na životno iskustvo,  fundamentalno osobno, ali opet suštinski zajedničko i univerzalno.  Brahmsov Ein Deutsches Requiem (Njemački rekvijem) djelo je utjehe za one koji su ostali.

Dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj dirigirao  je mnogim prestižnim inozemnim orkestrima od Luksemburga, Toulousea, Milana, Frankfurta do Bratislave, Budimpešte, Bukurešta i Moskve. Ravnao je i Londonskim simfonijskim orkestrom i mnogim drugima. Počasni je građanin Dayton Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je potpredsjednik  HAZU-a od 2004. do 2010. godine, te je od listopada 2014. godine počasni šef dirigent Zagrebačke filharmonije.

Sopranistica Martina Zadro debitirala je 1995. godine na sceni HNK u Zagrebu, te se vrlo brzo dokazala kao cjelovita scenska osobnost i profinjena koncertna pjevačica. Njezini recentni uspjesi obuhvaćaju sudjelovanje s legendarnim tenorom Joseom Carrerasom u sklopu njegove oproštajne svjetske turneje, te uloga Desdemone uz slavnog Otella Josea Curu na Festivalu u Ljubljani 2016. godine. Na koncertnom podiju Martina Zadro nastupa s uglednim simfonijskim orkestrima – Češkom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Slovenskom filharmonijom,  Orkestrom gruzijske Opere.

Bariton Leon Košavić, rođen je u Karlovcu 1991. godine, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2015. godine u klasi Giorgia Suriana kod kojeg se i danas školuje. Često nastupa na koncertima sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, te Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. U suradnji s dirigenticom Natalie Stutzmann nastupa na koncertima s Filharmonijskim orkestrima iz Londona, Liverpoola, Bergena, Stravangera i Rotterdama. Debitirao je na pozornicama Finske nacionalne opere u Helsinkiju, Operi Lausanne u Švicarskoj, Royal Opera House u Londonu.

Za našu vjernu publiku prije koncerta u petak s početkom u 19.00 sati u predvorju Velike dvorane pozvani ste na predkoncertni razgovor s  baritonom Leonom Košavićem i sopranisticom Martinom Zadro prilikom kojeg će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom.